Economie
NOS

Schuldhulpverlening: 'Steeds grotere groep kunnen we niet meer helpen'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Schuldhulpverlening: 'Steeds grotere groep kunnen we niet meer helpen'

Aletta van Tent is manager bestaanszekerheid bij de stichting De Sociale Maatschap. Ze helpt mensen met het maken van persoonlijke budgetten waarmee de maandelijkse uitgaven onder controle gehouden worden. Ze was te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

"We zien een sterke toename van vooral jongeren en ondernemers die in de financiƫle problemen komen. We weten uit de literatuur dat mensen over het algemeen pas drie tot vijf jaar na het ontstaan van de eerste schuld aan de bel trekken. dus de grote bulk moet nog zeker komen", aldus Van Tent.

Overleven

"We zien ook een toename in het aantal meldingen van betalingsachterstanden. We proberen die mensen te benaderen. Eerst telefonisch en anders bellen we gewoon aan. Mensen doen dat vaak uit schaamte niet zelf, of ze herkennen het niet als een probleem. Mensen proberen eerst zelf te overleven, maar dan blijven ze achter de feiten aanlopen. Dan wordt een simpele schuld ineens problematisch", stelt Van Tent.

"Voorheen boden we het reguliere schuldhulpverleningstraject aan. Dan ga je eerst iemand stabiliseren, kijken of je de inkomsten kan maximaliseren en de uitkomsten minimaliseren. Maar we kunnen een steeds groter wordende groep niet helpen. Voor de schuldenregeling moet je stabiel zijn, dus je inkomsten en uitgaven moeten gelijk zijn aan elkaar. We zien nu dat mensen structureel tekort komen op hun maandbudget."

Vastzetten energieprijzen

"De impact van schulden is enorm. Enerzijds fysiek, maar het doet ook wat met je hersenen. Dat is niet te onderschatten. Je kan minder goed lange termijn denken, je kan er ziek van worden", zegt Van Tent.

"Wat de regering kan doen op dit moment is het vastzetten van die energieprijzen. Er moet extra inkomensondersteuning bij. Dat gaat niet door middel van eenmalige toelages, het moet structureel. Verder het minimumloon verhogen en belastingtarieven verlagen."

oog schuldhulp

Ster advertentie
Ster advertentie