Onderzoek
KRO-NCRV

Schulden moeten eerder kwijtgescholden worden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schulden moeten eerder kwijtgescholden worden

Honderdduizenden mensen met problematische schulden worden onvoldoende geholpen. We moeten schulden veel eerder kwijtschelden zeggen econoom Robin Fransman (chef Financiën van de Argumentenfabriek) en Arre Zuurmond (Ombudsman Metropool Amsterdam) in Pointer.

Volgens de Ombudsman zorgen 'bikkelharde' incassoprocedures van de overheid, banken en verzekeraars ervoor dat mensen nog dieper in de schulden komen. "Hun bestaan is uitzichtloos", zegt Zuurmond. "Door de hoge drempels die opgeworpen worden om schuldhulp te krijgen zitten mensen soms jaren in het vagevuur."

Tien jaar gebukt onder zware schulden

Cijfers

Van de ruim 650.000 mensen met problematische schulden, zitten er 63.000 in een schuldhulptraject. Zij voldoen niet aan de voorwaarden, "en daarmee hebben ze levenslang", zegt Zuurmond. Fransman: "Het systeem is stuk. We moeten de toegang tot hulp verlagen en het proces aanzienlijk versnellen."

Van twee naar twintig duizend euro schuld

Kosten

Het bedrag dat mensen nu in Nederland aan schulden hebben uitstaan bedraagt ongeveer twee miljard euro. De maatschappelijke kosten die het gevolg zijn van die schulden - doordat mensen bijvoorbeeld in de bijstand terechtkomen of hogere zorgkosten hebben - worden op acht miljard euro geschat, aldus Fransman. Hij publiceerde in september vorig jaar voor De Argumentenfabriek en de Rabobank een rapport over schuldenproblematiek.

Als een schuld ontstaan is door pech, dus niet verwijtbaar, en de schuldeiser maximaal vijf procent van zijn vordering terug kan zien, dan is kwijtschelding redelijk. Voor schuldenaren die meer kunnen aflossen moet het traject niet langer duren dan twaalf maanden.

Toename

Door COVID-19 verwachten overheid en schuldhulpverleners een forse toename van mensen met problematische schulden. De Vereniging voor Schuldhulpverlening denkt dat er dertig procent meer mensen schuldhulpverlening nodig zullen hebben. "Het huidige systeem kan het stuwmeer van mensen met schulden niet aan", zegt Zuurmond die daar als Amsterdamse Ombudsman eerder al onderzoek naar deed.

Zuurmond: "De grote aantallen mensen en de heftigheid van hun financiële problemen, vergen een oplossing buiten het systeem. Mensen die langer dan vijf jaar schulden hebben, moeten die schuld kwijtgescholden krijgen."

Pointer: Door de schuldhulp van de regen in de drup

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie