Binnenland
AVROTROS

Het schulden-pamflet: de schuldhulpverlening is een soort doolhof

foto: Dziana Hasanbekavafoto: Dziana Hasanbekava
  1. Nieuwschevron right
  2. Het schulden-pamflet: de schuldhulpverlening is een soort doolhof

Nederland telt ruim 650.000 huishoudens met problematische schulden. Deze groep mensen heeft betalingsachterstanden bij bijvoorbeeld de zorgverzekeraar of de woningbouwvereniging van langer dan 90 dagen. Een pamflet dat ondertekend is door prominenten zoals Gerrit Zalm, Job Cohen en Uri Rosentahl moet het nieuwe kabinet wakkerschudden.

Video niet beschikbaar

Roel in ’t Veld is één van de twee schrijvers van het pamflet. "De overheid slaagt er niet in dat de helft van de mensen die in de nesten zitten, worden geholpen. Daarnaast is de overheid één van de grootste crediteuren", vertelt hij in Blok&Toine.

Er is niet één beleid

De maatschappelijke kosten van de schulden zijn veel groter dan de daadwerkelijke schulden. "Het wegscheren van de schulden helpt dan ook niet aan een toekomstperspectief", legt In ’t Veld uit.

Het pamflet is ondertekend door oud-politici Gerrit Zalm, Job Cohen en Uri Rosentahl. Zij zaten jarenlang in de top van ministeries en banken. Toch konden ze het niet van binnenuit veranderen, legt de schrijver van het pamflet uit. "Verschillende departementen bemoeien zich ermee, maar die werken niet goed samen, daarnaast is er niet één beleid voor de schuldhulpverlening."

Hulp is verbrokkeld

Erica Verdegaal is auteur en financieel journalist en is positief over het pamflet. "Ik vind het top dat er zeven noodzakelijke aanpassingen bedacht zijn die op nationaal niveau aangepakt moeten worden." Ze hoopt dat het gaat lukken.

Het schulden-pamflet: De schulden hulpverlening is een soort doolhof (1)

Op dit moment is de situatie nog erg verbrokkeld, legt Verdegaal uit. "Er komt geen schot in de zaak. Het aantal mensen met problematische schulden stijgt nog steeds. Ik help zelf door mensen te informeren, als goede raad zou ik geven dat je nooit schulden moet onderschatten en zorg voor een buffer. Als je de vaste lasten van ongeveer zes maanden op een spaarrekening hebt staan, is dat een veilige situatie."

Het complete pamflet is hier te lezen: https://doorpakkenopburgerschulden.nl

Het schulden-pamflet: De schulden hulpverlening is een soort doolhof (2)

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie