Economie
NOS

'Vraag op tijd of oudere werknemer wil blijven om krapte tegen te gaan'

foto: Bart Kamphuis/NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vraag op tijd of oudere werknemer wil blijven om krapte tegen te gaan'

Door de grote personeelstekorten op de arbeidsmarkt wordt alles uit de kast getrokken om het werk toch gedaan te krijgen. Een van de opties is ouderen die tegen hun pensioen aanzitten of al met pensioen zijn, aan te sporen om door te werken of opnieuw aan de slag te gaan.

Een goede stap, vindt hoogleraar pensioensociologie Kène Henkens, verbonden aan demografisch instituut NIDI en het UMCG. Wel zijn organisaties volgens hem nog te terughoudend en komt het initiatief om langer door te werken nog vaak van de werknemer.

Bedrijven kijken te weinig naar de toekomst, vindt de hoogleraar. "Op de afscheidsreceptie wordt dan gezegd: 'mogen we je nog eens bellen?', maar dat is in veel gevallen veel te laat", zegt Henkens in het NOS Radio 1 Journaal. Hij pleit ervoor om dat gesprek ruim op tijd aan te gaan "en niet twee maanden voor de pensioendatum".

"Er is een groep die graag wil doorwerken maar dat moet dan wel gevraagd worden. Die willen het gevoel hebben dat ze nodig zijn en niet andere mensen in de weg lopen of kansen voor jongeren blokkeren", zegt Henkens.

Ouderen langer aan het werk tegen personeelstekort

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie