'Het systeem van de euro klopt niet'
- Nieuws
- 'Het systeem van de euro klopt niet'
De Euro rommelt. Zo erg dat de Tweede Kamer er maandag een uitgebreide sessie over heeft georganiseerd. Financieel journalist Martin Visser snapt eigenlijk wel dat er kritiek is: "Het systeem van de euro klopt niet", zegt hij in Geld of je Leven. "Er moet orde op zaken worden gesteld."
Dit weekend noemde oud-minister Hans Hoogervorst in De Telegraaf de euro nog 'onhoudbaar'. Ook Nout Wellink, voormalig president van De Nederlandsche Bank, is kritisch.
Financieel journalist Martin Visser over de toekomst van de euro
Video niet beschikbaar
Visser is ook bang dat de euro op termijn in de problemen gaat komen. "Wat uiteindelijk niet houdbaar is, is als je een gezamenlijke munt hebt met economieën die op zulke verschillende snelheden zitten. De euro zou landen dichter bij elkaar brengen, maar het tegenovergestelde is gebeurd: landen zijn verder uit elkaar komen te liggen", vindt Visser. Landen als Italië zullen hun economie moeten hervormen, denkt hij.
Schulden
Visser vertelt dat er in de Eurozone veel landen met schulden zijn. Daar zit eigenlijk geen rem op. "Er zijn disciplineregels – zoveel procent begrotingstekort, zoveel procent staatsschuld – maar niemand handhaaft die. Als niemand zich er ooit aan houdt, dan kun je op een punt komen dat het vertrouwen wegvalt", zegt Visser. "Ik snap dat mensen als Wellink en Hoogervorst een unheimisch gevoel krijgen en dat ze zeggen: stel orde op zaken."
"Je moet een keuze maken: wat is constructie van de euro?" stelt Visser. Er zijn twee opties. De eerste is teruggaan naar strenge regels die we wél handhaven. Dat is lastig, want veel landen in het zuiden van Europa kunnen zich daar moeilijk aan houden, denkt Visser. "De andere route is dat je ervoor kiest om de schulden te delen. Dan zeg je: de schulden van Italië zijn ook onze schulden. Ik moet nog maar zien welke partijen daar nu weer voor gaan zijn…"
Klapt de euro?
Maar wat als het nu niet lukt, gaat de euro dan klappen? Visser verwacht dat dan weer niet: "Let maar op: alle partijen die anti-euro zijn, beginnen allemaal de scherpe randjes van hun politieke ideeën af te vijlen als ze groot worden. Dat zie je bij de SP, bij Front National, bij de Grieken. De rotzooi die je krijgt van het uit elkaar halen is enorm…"
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.