Economie
EO

'Olieprijs zal dit jaar alleen nog maar stijgen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Olieprijs zal dit jaar alleen nog maar stijgen'

In heel het jaar 2022 zal de vraag naar olie groter blijven dan het aanbod. Volgens voormalig oliehandelaar Ronald de Zoete is er een tekort van tweeënhalf tot drie miljoen vaten olie per dag en dat heeft effect op de prijzen. "Op lange termijn gaat de olieprijs, zoals ik het zie, gewoon omhoog", zegt hij in het programma Geld of je Leven.

We denken misschien dat de steeds maar stijgende olieprijzen enkel het gevolg zijn van de oorlog in Oekraïne, maar dat is niet het geval. Het heeft ook te maken met de afspraken die de olie-exporterende landen (OPEC+) met elkaar maken. Daar ligt volgens De Zoete ook gelijk het probleem. "OPEC+ is eigenlijk een kartel dat bepaalt hoe hoog de olieprijs is. Des te harder ze de oliekraan dichtdraaien, hoe hoger de olieprijs."

Rusland is als grote olieproducent ook onderdeel van deze organisatie en vandaag besloot de OPEC+ om in mei de olieproductie te verhogen van 400.000 naar 432.000 vaten per dag.

Amerikaanse reserves

Ondertussen lijkt het erop dat de Amerikaanse president Biden de oliereserves wil vrijmaken om de brandstofprijzen de dempen. "Dat wordt ook gedaan met het oog op de mogelijke boycot van de EU op Russische olie", aldus De Zoete. Het zal dan gaan om 160 tot 180 miljoen vaten olie en dat is volgens hem exact genoeg om de EU zes maanden te kunnen voorzien van olie uit Amerika in plaats van Rusland.

Vanwege Oekraïne hebben de VS een importverbod op Russische olie opgelegd. De Europese Unie neemt nog wel olie uit Rusland af.

Ster advertentie
Ster advertentie