Politiek
EO

'Benzineprijzen zijn absurd, verlaag de accijns!'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Benzineprijzen zijn absurd, verlaag de accijns!'

De PVV wil dat het kabinet de accijnzen op brandstof verlaagt om de hoge brandstofkosten te compenseren. Een liter benzine kostte afgelopen week op sommige plaatsen meer dan twee euro. PVV-kamerlid Edgar Mulder vindt dat de regering daar snel wat aan moet doen: "De auto is een melkkoe geworden!"

Mulder vindt de prijzen aan de pomp veel te hoog en volgens het Kamerlid ligt dat maar voor een beperkt deel aan de stijgende olieprijs: "Als het alleen aan de olieprijs lag, dan zou de benzine in België en Duitsland net zo duur zijn, maar dat is niet zo." Volgens Mulder is het bewust beleid van de regering om autogebruik te ontmoedigen.

Bij een benzineprijs van twee euro per liter, gaat er op dit moment 1 euro 17 naar de fiscus. In Mulders ideale wereld wordt de accijns- en BTW-heffing gelijkgetrokken met buurlanden België en Duitsland, maar hij vindt een verlaging van 30 cent per liter ook al een mooie stap.

SP-kamerlid Mahir Alkaya is weliswaar ook geen fan van accijnzen, maar kijkt ook naar de begroting van het Rijk: "Het verlagen van accijnzen is niet gratis en is de vraag waar je je geld aan uitgeeft. Mij lijkt het dan niet logisch om dan een korting op benzine tanken door te voeren."

Openbaar vervoer

Alkaya besteedt het overheidsbudget liever aan investeringen in het openbaar vervoer dan aan korting bij de pomp. "De brandstofaccijnzen leveren acht miljard euro op. Als je dat allemaal aan het OV besteedt, kan je het hele openbaar vervoer twee keer gratis maken!" Bovendien vindt Alyaka het vreemd om in een tijd waar klimaatverandering bestreden wordt, de uitstoot van fossiele brandstoffen door auto’s goedkoper te maken.

Mulder vindt het oneerlijk dat er gesproken wordt van korting op de benzineprijzen: "Het is belasting die je niet meer int!" Bovendien stelt hij dat niet iedereen profiteert van goed openbaar vervoer. "In de stad rijdt iedere vijf minuten een tram, maar op het platteland is dat anders. Je moet het de gewone Nederlander niet onmogelijk maken om met de auto te rijden."

Belastingontwijking

Pomphouders in de grensregio zien hun klanten ondertussen naar Duitsland en België vertrekken. Beide politici maken zich daar zorgen over, maar Alkaya snapt wel dat die automobilisten de grens over gaan om minder accijns te betalen. Dat verbaast Mulder: "Eigenlijk is dat een verkapte vorm van belastingontwijking. Heel vreemd dat de SP daarvoor is!"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie