Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: OPEC stelt olie-embargo in tegen Nederland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: OPEC stelt olie-embargo in tegen Nederland

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 17 oktober 1973, kondigde een aantal OPEC-landen, waaronder Saoedi-Arabië, Irak en Koeweit, tegen Nederland een olie-embargo af.

Doordat Nederland Israël steunde tijdens de Jom Kiepoeroorlog, werd de olietoevoer naar ons land volledig stilgelegd. Daarnaast werd de olieprijs flink verhoogd. Het embargo luidt de oliecrisis in: benzine gaat op de bon en Joop den Uyl steldt autoloze zondagen in. Daarnaast ging de maximumsnelheid op autosnelwegen omlaag naar honderd kilometer per uur.

Op televisie horen Nederlanders Den Uyl zijn beroemde uitspraak doen ‘dat het nooit meer zou worden als het was geweest’. “We zullen ons blijvend moeten instellen op een levensgedrag met een zuiniger gebruik van grondstoffen.” Dit laatste gebeurt maar eventjes.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook andere West-Europese landen, evenals de Verenigde Staten, Japan en Canada worden getroffen door het embargo. De boycot wordt pas beëindigd in 1974, na onderhandelingen tijdens een conferentie in Washington.

Dat was toen, dit is nu.

Ster advertentie
Ster advertentie