Economie
WNL

Voormalig DNB-president Wellink: Kabinet schuift koopkrachtproblemen voor zich uit, klap komt in 2024

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voormalig DNB-president Wellink: Kabinet schuift koopkrachtproblemen voor zich uit, klap komt in 2024

Dat het kabinet het mkb en huishoudens tegemoet schiet in de huidige energiecrisis is meer dan logisch, maar is slechts tijdelijk mogelijk. Dat stelde voormalig president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink in Sven op 1. "In de tussentijd moet je ook echt energie gaan besparen. Want energie zal schaars blijven."

Volgens Wellink leidt dit feit de komende jaren tot een blijvend hoge inflatie en rente. "De energietransitie zal enkele jaren met zich meebrengen en dus leven we de komende jaren in een andere wereld", aldus de econoom.

Kabinet schuift koopkrachtproblemen voor zich uit

Wellink stelt dat het kabinet de problemen rondom koopkracht en bestaanszekerheid deels voor zich uit schuift, omdat de overheid de huidige compensatieregeling niet jarenlang zal kunnen volhouden. Bovendien brengt de compensatieregeling nog een nadelig bijeffect met zich mee, constateert Wellink. "Als je een extra stimulans in de economie brengt, kan dat leiden tot extra inflatie."

Aan die inflatie zullen we hoe dan ook moeten wennen, vreest Wellink. Voorspellingen van de Europese en Nederlandse Centrale banken dat die volgend jaar grotendeels bekoeld zal zijn, gelooft de oud-DNB topman niet. "In modellen wordt een terugkeer naar normaal verondersteld, maar na elke financiële crises is er een blijvend verlies van productie."

Euro in gevaar

Voor structureel herstel zullen de Europese regeringen naar zichzelf moeten kijken, stelt Wellink. Hij kiest Italië als voorbeeld. "Dat land beloofde de staatsschuld ooit van tachtig naar zestig procent van het BBP terug te brengen en we zitten vandaag de dag op 150 procent. Dan gaat er iets mis."

Als overheden niet actief maatregelen nemen om hun schulden te verminderen, vreest Wellink dat de euro in gevaar kan komen. Een pijnlijke constatering, aangezien Europa in een veranderende geopolitieke wereld juist een vuist wil maken. "Dit is het slechtst mogelijke moment voor de Eurozone om in de problemen te komen", concludeert Wellink.

Nout Wellink, oud-president van De Nederlandsche Bank (17 oktober 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie