Binnenland
WNL

Esther Voet: Joden zijn weer het zwarte schaap

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Esther Voet: Joden zijn weer het zwarte schaap

Volgens hoofdredactrice van het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW) Esther Voet zijn Joden weer steeds vaker 'het zwarte schaap' van de samenleving. "Antisemitisme neemt de laatste tien jaar weer toe en op dit moment is de geest uit de fles", zegt Voet in WNL In de Kantine.

Ze reageert daarmee op een tweet van de Amerikaanse rapper Kayne West, die vorige week zondag schreef 'Death con 3' te zullen gaan op de joodse bevolking. Hij verwees hiermee naar de militaire term Deathcon, een term voor nucleaire dreiging. "Je leest in zijn tweet de dreiging dat Joden maar moeten worden genuked", zegt Voet. "Deze man is een godheid voor een heleboel jonge mensen. Voor ons is het beangstigend."

West, die tegenwoordig door het leven gaat als Ye, werd na zijn tweet tijdelijk van Twitter verwijderd, maar keerde een aantal dagen later terug en werd verwelkomd door topondernemer Elon Musk, die 'Welcome back to Twitter, my friend!' naar hem schreef. "Dan zit ik niet helemaal lekker in mijn stoel", reageert Voet. "Dit soort uitspraken worden weer usance, ook voor dit soort mensen."

Zwarte schaap

Volgens Voet is de opmars van antisemitisme te verklaren door de verschillende crises van dit moment. "In tijden van crisis moet er naar een zwart schaap gekeken worden. Het is gemakkelijk om Joden aan te wijzen. Wij zijn een hele kleine minderheidsgroepering van zo'n 15 miljoen mensen wereldwijd."

Op dit moment "komt antisemitisme van alle kanten op ons af, gesteund door complottheorieën", zegt de hoofdredactrice van NIW. "Het komt vanuit de Islamitische hoek, vanuit extreem links en extreem rechts. Kijk maar naar wat Thierry Baudet zegt. Je ziet het ook komen vanuit de New age-beweging, die een nieuw soort vorm van antisemitisme bedrijft."

De New age is een westerse spirituele beweging die gelooft in de Protocollen van de wijzen van Sion. Voet: "Dat is een slotschrift dat in 1900 door de voorloper van de KGB werd verspreid en volledig uit de duim is gezogen. Er staat in dat Joden een wereldmacht na willen streven. Hoe we dat zouden moeten doen, is mij een raadsel."

Onderwijs

Voet pleit voor betere voorlichting op scholen over de bijdrage van Joden aan de Nederlandse en internationale samenleving. Volgens haar worden Joden nu met name afgebeeld als de slachtoffers van de holocaust. "Er is heel weinig kennis over wat de bijdragen is van Joden aan de maatschappij. Er is een soort uitgumming gaande en onbekend maakt onbemind."

Je moet Joden niet alleen afschilderen als de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, vindt Voet. Vertel bijvoorbeeld het verhaal van Samuel Pallache, een Marokkaanse Jood die als ambassadeur in Nederland het leger van prins Maurits, die streed tegen de Spanjaarden, financierde. "Zonder Pallache was de hele Nederlandse geschiedenis anders gelopen."

Scholing moet verandering in brengen in de onwetendheid om zo antisemitisme zoveel mogelijk te bepreken, stelt Voet. "Het zou niet moeten uitmaken wie je bent, maar op dit moment zien we dat het wél uitmaakt. Homo is een scheldwoord, Jood is een scheldwoord. Je moet het probleem erkennen."

Ster advertentie
Ster advertentie