Politiek
NOS

Yeşilgöz wil Rutte opvolgen als VVD-leider

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Yeşilgöz wil Rutte opvolgen als VVD-leider

Demissionair minister Dilan Yeşilgöz wil Mark Rutte opvolgen als leider van de VVD. In De Telegraaf zegt Yeşilgöz dat ze klaarstaat om Nederland "nog sterker en weerbaarder te maken". Politiek verslaggever Wilma Borgman had ook haar kaarten op Dilan gezet, vertelde ze in een gesprek bij het Radio 1 Journaal.

Yesilgöz wil Rutte opvolgen als VVD-leider

Populair

"Vooral toen de andere opties een voor een van het lijstje werden geschrapt, zoals Christianne van der Wal en Sophie Hermans. Yeşilgöz stelde zich op de gebruikelijke manier van de VVD kandidaat, namelijk door een interview in de Telegraaf en een foto op de voorpagina. In dat interview zegt ze dat ze er klaar voor is. Niet alleen om lijsttrekker te worden, maar ook om eventueel als de VVD de grootste wordt, premier te worden. Ze staat op de peilinglijstjes naar de voorkeuren van de VVD standaard op nummer 2, na Klaas Dijkhoff. Daarmee kan je wel zeggen dat ze populair is in de partij."

Migratieachtergrond

De 46-jarige Yeşilgöz is sinds vorig jaar minister van Justitie en Veiligheid. Daarvoor was ze staatssecretaris en Kamerlid. Voor haar overstap naar Den Haag in 2017 was ze raadslid in Amsterdam.

De afgelopen maanden leidde ze als minister de kabinetsonderhandelingen over het migratiebeleid. Die leidden niet tot resultaat; afgelopen vrijdag viel het kabinet erover. "Ze heeft naam gemaakt als raadslid in Amsterdam, vooral op het gebied van veiligheid. Als minister heeft ze een vlekkeloze reputatie. Dat is met VVD ministers op gebied van Justitie ook wel eens anders geweest. Binnen de partij vraagt men zich wel af of ze breed genoeg is. Weet ze wel iets van economie, de pensioenwet of buitenlandse zaken? Ook vragen ze zich af of Nederland wel klaar is voor een partijleider met haar achtergrond. Een migratieachtergrond", eindigt Borgman.

Yesilgöz wil Rutte opvolgen als VVD-leider

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie