Politiek
KRO-NCRV

Klappen formatie: 'Verbazing over aanval van Omtzigt op Plasterk'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Klappen formatie: 'Verbazing over aanval van Omtzigt op Plasterk'

NSC heeft een einde gemaakt aan de formatieonderhandeling nadat Omtzigt de financiële situatie onder ogen kreeg. De partijleider vindt dat deze informatie te laat is gedeeld. "Er is verbazing over die aanval van Omtzigt op Plasterk", reageert politiek verslaggever Nynke de Zoeten bij Spraakmakers.

Stand.nl: De afgelopen formatieweken waren tijdsverspilling

De Zoeten benadrukt dat een informateur "niet kan mislukken" en zegt dat het "nergens op slaat" dat Plasterk informatie zou hebben achtergehouden. "Of Plasterk het goed heeft aangepakt, is lastig te beoordelen. Maar zeggen dat hij mislukt is, kun je niet zeggen", aldus de politiek verslaggever bij Nieuwsuur. "Het is heel wonderlijk om hem dit kwalijk te nemen."

'Niet heel kies'

"De manier waarop Omtzigt met de informateur omgaat is niet heel kies", reageer oud-formateur Uri Rosenthal. "Zo hoort het niet. Hij had zijn collega-onderhandelaars in kennis moeten stellen dat hij zich wilde terugtrekken." Daarnaast ziet Rosenthal dit als een "fase" in de formatie. "Formeren is faseren. Je gaat in fases uiteindelijk naar een resultaat toe. Er zitten allerlei obstakels."

Zo ziet De Zoeten het ook voor zich. "Bij elke formatie gaat het een keer mis." Er zijn nog "talloze mogelijkheden" over voor een formatie, toch staat de politiek verslaggever er niet positief in. "Ik denk niet dat er een formatie komt. Of ze in een gedoogfunctie komen, zou ik niet uitsluiten."

Vertrouwen geschaad

Volgens De Zoeten zou het kunnen dat de PVV, VVD en BBB een andere partij moeten vinden om een kabinet te vormen. Maar het vertrouwen is wel geschaad. "Het nodige moet worden gedaan om het vertrouwen terug te krijgen", reageert Rosenthal daarop. Een andere partij erbij ziet Rosenthal dan weer minder snel gebeuren. "Er zijn weinig andere wegen om naar een goed resultaat te komen."

"Ik geef Omtzigt gelijk dat hij niet met PVV in zee wil. Dat hij überhaupt om de tafel ging, vind ik een gruwel", zegt luisteraar Inge Posch erover. Patrick Damhuis snapt Omtzigt "heel goed" en geeft hem "helemaal" gelijk. "Ik zat te wachten op het moment dat dit ging gebeuren", zegt luisteraar mevrouw Van Veldhuizen. "Omtzigt zou niet in een regering gaan. Hij legt nooit verantwoording af en neemt ook nooit verantwoordelijkheid."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie