Economie
EO

Nederlandse wapenindustrie opvallend groot

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse wapenindustrie opvallend groot

Nederland is één van de grootste wapenexporteurs in de wereld, blijkt uit een nieuw rapport. Controle op de export en discussie over de positie van ons land in de wapenhandel moet veel meer gevoerd worden. Dat zegt wapenhandeldeskundige Siemon Wezeman, werkzaam voor het Stockholm International Peace Research Institute in het programma Geld of je Leven.

Nederlandse wapenindustrie opvallend groot

"Nederland levert vooral onderdelen voor wapens die ergens anders in elkaar worden gezet," aldus Wezeman. "Denk aan stukken hoogwaardig metaal, radarsystemen en onderdelen van motoren. Maar ook bijvoorbeeld oorlogsschepen."

In totaal is daar jaarlijks ongeveer tussen de 500 miljoen en 1,5 miljard euro aan handel mee gemoeid, zo zegt de wapendeskundige. "Dat zal nu alleen maar meer worden. Veel landen willen door de situatie in Oekraïne meer gaan besteden aan defensie."

Quote

“De discussie waar wapens heen gaan mag echt wel harder gevoerd worden.”

Siemon Wezeman

Bedrijven worden gecontroleerd of de wapens niet verkeerd terecht komen, maar daar gebeurt vaak weinig mee, vindt Wezeman. "De Tweede Kamer mag daar wel wat meer op letten. Waar is een exportvergunning op gebaseerd? Gaan de wapens niet naar landen die mensenrechten schenden? Dat zijn dingen die je je echt moet afvragen."

Als voorbeeld noemt hij Pakistan, Egypte en andere landen 'waar het niet zo geweldig gaat'. "De discussie waar wapens heen gaan mag echt wel harder gevoerd worden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie