Economie
NOS

Planbureaus: huidig armoedebeleid leidt tot meer arme mensen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Planbureaus: huidig armoedebeleid leidt tot meer arme mensen

Het aantal mensen dat in armoede leeft kan flink afnemen, als de overheid het beleid omgooit. Maar dat kost wel geld en banen, schrijven het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en Centraal Planbureau (CPB) in een omvangrijke studie naar de effecten van het Nederlandse armoedebeleid.

De conclusies van de Planbureaus komen tegelijk met de nieuwe werkloosheidcijfers. Die zijn in mei weer gestegen, maar minder fors dan in april.

"De verwachting is dat de werkloosheid dit en volgend jaar verder gaat stijgen. Misschien zelfs verdubbeld," zegt NOS-economieverslaggever Nik Wouters in het NOS Radio 1 Journaal.

Vooral jongeren hebben hun baan verloren door de coronacrisis. In totaal is het aantal mensen met een WW-uitkering gestegen naar 301.000.

Weer meer mensen in de WW: 'Einde stijging nog niet in zicht'

Planbureaus: armoede gaat ook stijgen

Volgens de planbureaus neemt de komende jaren het aantal mensen dat in armoede leeft met een ruim kwart toe, van 5,3 naar 6,8 procent van de bevolking.

Dat zou neerkomen op ruim één miljoen mensen. De afgelopen jaren was juist sprake van een geleidelijke daling van de armoede.

In het rapport zijn de effecten van de coronacrisis niet meegenomen, omdat volgens de onderzoekers de gevolgen daarvan voor de langere termijn nog niet goed in te schatten zijn.

Oorzaak

Vooral de verlaging van de bijstandsuitkering sinds 2011 veroorzaakt de groeiende armoede. Die maatregel is bedoeld om het inkomensverschil tussen werk en bijstand groter te maken, waardoor het meer loont voor mensen om vanuit de bijstand aan het werk te gaan.

Als de verlaging van de bijstand al volgend jaar zou stoppen in plaats van in 2035 - zoals nu de bedoeling is - dan lopen mensen in de bijstand bijna 50 procent minder risico op een leven in armoede, concluderen de onderzoekers.

Welke plannen helpen wel?

De planbureaus hebben ook gekeken naar vergaande hervormingen, zoals de invoering van een basisinkomen. Als dat zou worden ingevoerd, neemt het aantal mensen dat in armoede leeft met 60 procent af.

Deze maatregel kost echter veel geld, en het aantal mensen dat nog bereid is om over te stappen naar betaald werk zal volgens de onderzoekers sterk afnemen.

Tweede Kamer-verkiezingen

Om armoede te meten gaan de planbureaus uit van een zogenoemd 'niet-veel-maar-toereikendbudget'. Daarbij gaat het om een bedrag waarmee onder meer kleding, openbaar vervoer, was- en schoonmaakmiddelen, een internetaansluiting en mobiele telefoon kunnen worden betaald.

Het onderzoek van SCP en CPB is uitgevoerd in de aanloop naar de verkiezingen van maart volgend jaar en moet politieke partijen helpen bij het maken van keuzes voor hun verkiezingsprogramma.

Weer meer mensen in de WW: 'Einde stijging nog niet in zicht'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie