Economie
NOS

Sancties tegen Rusland: effectief of omzeilbaar?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sancties tegen Rusland: effectief of omzeilbaar?

Ondanks talloze economische sancties blijft de Russische economie standhouden. De vraag is dan ook: hebben deze sancties werkelijk effect? Om hier dieper op in te gaan, spraken we in NOS Met het Oog op Morgen met Heleen over de Linden, een sanctierechtadvocaat met expertise in de sancties tegen Rusland.

Volgens Heleen over de Linden zijn economische sancties zeker van belang. Ze bevestigt met een resoluut "Ja." Echter, ondanks de economische druk die ze uitoefenen, blijft de Russische economie veerkrachtig. Heleen wijst op het feit dat Rusland beschikt over een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen en hoogopgeleid personeel, wat de economie in staat stelt om op een soort van 'oorlogseconomie' te draaien en sancties te omzeilen. Ze benadrukt echter dat de sancties niet zonder effect zijn gebleven, met merkbare verliezen in export van olie en beperkingen in het internationale betalingssysteem.

De effectiviteit van sancties tegen Rusland: Een gecompliceerd landschap

Over de Linden bevestigt de impact van sancties en zegt: "Ja, economische sancties tegen Rusland zijn zeker van belang. Ze hebben een aanzienlijke invloed op de economie en hebben geleid tot merkbare verliezen, zoals in de export van olie en beperkingen in het internationale betalingssysteem."

Ook legt ze uit dat Rusland steeds handiger wordt in het omzeilen van sancties. Door alternatieve betalingsstructuren op te zetten buiten de EU, weet Rusland de impact van de sancties te verminderen. "Ze zetten allerlei structuren op om betalingen buiten de EU om te laten lopen," vertelt ze. Ondanks deze omzeiling blijven sancties een aanzienlijke impact hebben op de Russische economie, maar het vermogen van Rusland om deze obstakels te overwinnen, wijst op de complexiteit van het sanctiebeleid. Ook benadrukt ze de groeiende behendigheid van Rusland in het omzeilen van sancties en verklaart: "Ze zetten allerlei structuren op om betalingen buiten de EU om te laten lopen. Voor banken wordt het steeds moeilijker die ongebruikelijke transacties te volgen."

Uitdagingen en mogelijkheden

Het voortdurende kat-en-muisspel tussen sancties en omzeilingstechnieken benadrukt de noodzaak van voortdurende aanpassingen in het sanctiebeleid. Als deze maatregelen effectief willen zijn, moeten ze niet alleen worden opgelegd, maar ook voortdurend worden geëvalueerd en aangepast aan de evoluerende omstandigheden. De vraag blijft echter hoe lang Rusland deze strategie kan volhouden en in hoeverre toekomstige ontwikkelingen in de geopolitieke arena de effectiviteit van sancties zullen beïnvloeden.

Sancties

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie