Buitenland

EU-sancties tegen Rusland volgens specialist 'doeltreffend'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. EU-sancties tegen Rusland volgens specialist 'doeltreffend'

Onlangs werd het negende sanctie-pakket tegen Rusland aangenomen. Hoe doeltreffend zijn de maatregelen? Voldoende, meent advocaat mr. Heleen over de Linden in dr. Kelder en Co. “De straffen zijn gigantisch.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Er zitten volgens Over de Linden nog wel haken en ogen aan sancties tegen Russische miljardairs en vermeende regime-steuners: "Iemand wordt op een sanctielijst gezet vanwege een hoedanigheid. Niet vanwege een strafbaar feit." Over de Linden is zelf naast haar onderzoek over het sanctiebeleid aan de Rijksuniversiteit Groningen ook als advocaat betrokken bij een verdediging van krakers die een pand in Amsterdam bezetten van een Russische miljardair. Maar vooralsnog kan vanuit de EU nog niet zomaar worden onteigend. Brussel spreekt van slechts tijdelijke en omkeerbare administratieve maatregelen.

Als er sprake is van strafbare feiten kunnen er overigens wél zaken worden geconfisqueerd. "Onteigenen, daar staat een juridische vergoeding tegenover, confisqueren is afpakken", zegt de advocaat. "Als een bedrijf de sancties overtreedt, is dat een strafbaar feit."

Er zijn veel sancties op het gebied van de in- en export van Rusland. Bedrijven weten die sancties soms handig te ontduiken. Zo verdwenen er laatst nog meerdere Russische olietankers van de radar. Hoe doeltreffend zijn sancties dan nog?

"Momenteel wordt er een algehele richtlijn opgesteld. Die is vanaf volgend jaar van toepassing", zegt Over de Linden. Bedrijven die dan de wet overtreden worden gekenmerkt als deelnemer van een internationale crimineel netwerk, waar gevangenisstraffen van vier jaar op staan, en winsten geconfisqueerd kunnen worden. "De straffen zijn gigantisch, waardoor ik hoop en denk dat er toch steeds meer bedrijven zijn die hier niet aan mee willen doen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

dr Kelder en Co

Ster advertentie
Ster advertentie