Buitenland
NOS

Komen er nieuwe sancties tegen Rusland?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Komen er nieuwe sancties tegen Rusland?

De roep om nieuwe sancties tegen Rusland wordt luider. Nu de Russische president Poetin eerder deze week een gedeeltelijke mobilisatie heeft afgekondigd willen sommige EU-landen dat er nieuwe sancties komen.

Sinds de mobilisatie is de sanctiediscussie weer terug in Brussel, weet EU-correspondent Ardy Stemerding. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt hij welke opties er nog zijn: "Er wordt hier gesproken over het aanpakken van de import van diamanten. Misschien kunnen er meer Russische banken worden afgesloten. Of een maximumprijs voor Russische olie."

Douane

Er zijn nu zeven sanctiepakketten in werking. Bij de Nederlandse douane leiden die sancties al tot extra werk. Douanier Joris vertelt op Schiphol over de uiteenlopende zaken die de douane onderschept. "Scheepsonderdelen, gasturbine-onderdelen, hout en luxe-kleding bijvoorbeeld", zegt hij.

"Of dit kogelvrije vest, bestemd voor Oekraïne. Wij proberen uit te zoeken of het echt voor Oekraïne is bedoeld of toch via slinkse wegen naar Rusland gaat." Nieuwe sancties zou meer werk kunnen betekenen voor Joris en zijn collega's. "We hebben het al druk", zegt hij. "Maar in dat geval gaan wij ons uiterste best doen om ook dat te handhaven."

'Onderhoudspakket'

Over inhoud en vorm van nieuwe sancties is nog veel onduidelijk. "De EU-landen zitten niet op één lijn over de sancties", zegt Stemerding.

"De grote klappen zijn al uitgedeeld en wat je nu achter de schermen hoort is dat er misschien eerder een onderhoudspakket van de huidige sancties komt, dan een geheel nieuw pakket. De bedoeling is dan om te zorgen dat de huidige sancties goed worden uitgevoerd en er geen ontsnappingsroutes zijn."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie