Economie
NOS

Wat zijn de economische gevolgen van longcovid?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat zijn de economische gevolgen van longcovid?

1 op de 8 Nederlanders houdt langdurige klachten na een covidbesmetting. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek gedaan door het UMCG, het Universitair Medisch Centrum Groningen. Sommige mensen raken door longcovid arbeidsongeschikt en dat kan gevolgen hebben voor de Nederlandse economie.

Wat zijn de economische gevolgen van longcovid?

“Wij verdienen ons geld in de Nederlandse economie vooral met arbeid. Op het moment dat mensen uitvallen, dan wordt er gemiddeld genomen 60.000 euro per persoon per jaar minder geproduceerd”, vertelt gezondheidseconoom Xander Koolman in het NOS Radio 1 Journaal. “Als die uitval dan ook nog langdurig is, gaat dat bedrag keer het aantal jaar tot pensioen bijvoorbeeld. Neem vijftien jaar, dan is dat ongeveer 900.000 euro per persoon dat uitvalt. Dat is dan de schade die de Nederlandse economie oploopt.”

Lange termijn

“In deze studie zijn mensen negentig dagen gevolgd, wat echt spannend is of mensen echt helemaal niet meer herstellen en dan ook zodanig ziek zijn dat ze niet meer productief kunnen zijn. Naast de persoonlijk schade die zij oplopen is er dan ook economische schade.”

“Wat we niet weten is welk deel van deze mensen nog gaat herstellen. Ik neem aan dat de onderzoekers deze mensen nog langer gaan opvolgen. Dat hebben ze ook al gedaan, want deze cijfers zijn al van een tijdje terug. Ik vermoed dat zij nog extra uit vragen hebben gedaan in de periode daarna en dan ook blijven doen. Zo kunnen wij dan leren of de gevolgen van longcovid permanent zijn.”

Regelingen

Er zijn regelingen en subsidies om ervoor te zorgen dat medewerkers met longcovid aan het werk kunnen blijven. “In de eerste periode is er een uitkering vanuit de werkgever. Na twee jaar komt dat te vervallen en kunnen mensen een WIA-aanvraag doen. Dan worden ze eigenlijk ontslagen”, vertelt Koolman.

UWV

“Als dat gebeurt, zie eigenlijk dat mensen daar weer terugkomen. UWV rapporteert daarover en heeft daar een maand geleden een rapport over uit gebracht. Daaruit blijkt dat het gros van de mensen die ontslagen werd en een WIA-aanvraag deed met covid als achtergrond, dat die ook een uitkering kregen van de WIA. Ze waren dusdanig beperkt dat ze niet meer een andere baan kunnen aannemen. De aantallen die wij daar zien, zijn nog niet zo hoog. Dat is nou juist waar wij meer informatie over willen hebben. Welk deel van die mensen herstelt dan ook nou weer?”

“UWV heeft deze mensen veelal een voorlopige uitkering gekend, wel volledig, met de hoop dat deze mensen herstellen. Dat zien we nu, in de komende periode, gebeuren.”

Aantallen

“Dan ook nog wat over aantallen, die aantallen zijn nu erg laag, Dat kan ermee te maken hebben , omdat de werkgevers zich ten uiterste inspannen om hun een positie te geven in de organisatie. Dat is heel mooi werkgeverschap, maar dat vertroebelt de cijfers. Daardoor weten wij niet precies welk deel van de mensen nou echt in een beperkende situatie terechtkomen door langdurige covid-symptomen.”

RJN Longcovid

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie