Economie
KRO-NCRV

Jacco Vonhof (MKB): 'We willen niet dat bedrijven nog jaren aan het infuus liggen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jacco Vonhof (MKB): 'We willen niet dat bedrijven nog jaren aan het infuus liggen'

"Een te algemeen beeld schetsen van de economie, doet tekort aan de grote zorgen die er zijn bij ondernemers." Dat zegt voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof bij Spraakmakers naar aanleiding van positieve berichten over de Nederlandse economie.

De zwaarste economische periode ligt achter ons, zeggen economen. Maar Vonhof is niet bepaald positief gestemd. "Economen kijken naar de boekjes, wij zien de praktijk." Hij wijst erop dat sommige branches nog niet (volledig) open zijn, zoals de evenementen- en reissector.

Daarnaast maakt Vonhof zich grote zorgen over de schuldenberg. "In sommige branches zijn veertig maandwinsten nodig om de schuld af te betalen", zegt Vonhof. "Als je al je winst in het aflossen van schulden moet stoppen, kun je geen kant op. We willen niet dat bedrijven nog jaren aan het infuus liggen."

Saneren van schulden

Het kwijtschelden van schulden ziet Vonhof niet zo snel gebeuren. Wel heeft hij namens de MKB het kabinet gevraagd om bedrijven extra tijd te geven voor het aflossen van schulden. Ook heeft hij de wens dat schulden bij de Belastingdienst worden omgezet naar een achtergestelde lening omdat dat gunstiger is voor ondernemers op de jaarrekening.

"We moeten bedrijven helpen bij het saneren van schulden. Dan wordt er in één keer akkoord gesloten met alle schuldeisers, ook met banken en de Belastingdienst, om de schuld terug te brengen tot een acceptabel geheel."

Kunnen investeren

"En er moet weer geld geleend kunnen worden zodat er ook geïnvesteerd kan worden." Want, zo is de inschatting van Vonhof, "het gaat straks niet meer over corona maar over het klimaat" en er is geld nodig om aan nieuwe eisen te kunnen voldoen.

"Deze ondernemers hadden part nog deel aan wat ze is overkomen, dus ze mogen er ook niet aan kapot gaan", besluit Vonhof.

Leunen op steun

Marcel Klok, macro-econoom bij ING, schat in dat nu contactbeperkende maatregelen worden afgebouwd, veel bedrijven het wél zelf gaan redden. "En ondernemingen die volledig leunen op steunmaatregelen, zijn niet per se gezond."

"Voor een groot deel geldt dat als de economie open is, ze die steun niet nodig hebben. Al met al doet de economie het steeds beter", zegt Klok. "En doordat de Nederlandse overheid extra tijd geeft voor aflossen bij de Belastingdienst, is er tijd om deze periode door te komen. De economie zal niet omvallen als de steun wordt teruggetrokken."

Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling van Stand.nl, mee- en napraten over onze uitzending en je vraag stellen aan een bekende Spraakmaker. Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie