Economie
EO

Datacenter tóch niet naar Zeewolde? Directeur Eemshaven heeft open armen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Datacenter tóch niet naar Zeewolde? Directeur Eemshaven heeft open armen

In Zeewolde was er veel ophef over de komst van een datacenter van Facebook, maar in de Groningse Eemshaven lijkt men een stuk enthousiaster. Zo’n datacenter levert namelijk best veel op, zegt Cas König, de directeur van Groningen Seaports, die de grond beheert. In Geld of je Leven somde hij de voordelen op:

Banen

De Eemshaven heeft al twee datacenters, waaronder eentje van Google. "Die van Google levert 350 banen op", vertelt König. "Denk aan elektrotechneuten, ict’ers, beveiligingsmensen, schoonmaak, enzovoort. Van mbo tot universitair", vertelt de directeur. Google levert daarbij ook opleidingen, vertelt hij. Dit zijn alleen nog maar de rechtstreekse banen, er zijn ook indirecte banen bij toeleveranciers.

350 Banen, dat klinkt niet als veel, maar in een regio als Groningen ben je dan meteen één van de grotere werkgevers.

Cas König over het aantal banen dat een datacenter oplevert

Video niet beschikbaar

Goed voor bedrijven

Volgens König hebben bedrijven nog meer aan een datacenter van Google of Facebook. Het geeft ze namelijk aanzien: "Bedrijven die hier in de regio aan Google leveren, hebben echt hun bedrijf kunnen versterken. Het maakt het voor hen aanzienlijk makkelijker om nieuwe opdrachten binnen te halen", zegt de directeur.

Welkom in Eemshaven

Maar waarom de Eemshaven? Het is een goede plek, vindt König: er is voldoende ruimte, er is veel energie beschikbaar en er liggen datakabels naar bijvooorbeeld Denemarken.

Niet iedereen is het eens met König. De Partij voor het Noorden, die twee zetels heeft in de Provinciale Staten van Groningen ziet het liever niet gebeuren. Dries Zwart legde in Geld of je Leven uit waarom hij het niet ziet zitten. Luister hieronder het hele gesprek:

'Datacenters welkom in Groningen'

Video niet beschikbaar

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie