Economie
KRO-NCRV

Oud-minister Onno Ruding 'stomverbaasd' over vermeende spendeerdrift Rutte IV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-minister Onno Ruding 'stomverbaasd' over vermeende spendeerdrift Rutte IV

Dinsdag lekte een formatiestuk uit waaruit blijkt dat de nieuwe coalitie overweegt tientallen miljarden te gaan lenen voor het oplossen van grote problemen in het land. Voormalig CDA-minister van Financiën Onno Ruding was "echt stomverbaasd" toen hij dit hoorde, zegt hij bij 1 op 1. "Dit is waarschijnlijk een probeerseltje van de heer Rutte."

Video niet beschikbaar

De tientallen miljarden die geleend moeten worden op de kapitaalmarkt is éénmalig geld, waardoor de Brusselse begrotingsregels kunnen worden omzeild. Die stellen eisen aan de maximale staatsschuld en aan het toegestane begrotingstekort. Door de extreem lage rente is geld lenen aantrekkelijk en Nederland kan vrijwel gratis lenen op de internationale kapitaalmarkt.

'Gevaarlijke aanpak'

Ruding, die bijna de gehele jaren tachtig Minister van Financiën was, noemt dit een "gevaarlijke aanpak" en ondanks dat het nog maar een idee is, wil hij hier op reageren in "absoluut negatieve zin". Volgens de oud-minister worden de uitgaven onterecht buiten de begroting gehouden. "De staatsschuld zal fors gaan stijgen. Ik heb niks gehoord over wat dit betekent voor onze generatie én voor de toekomst."

De rente bedraagt nu 0 procent, maar Ruding zegt dat er geen garantie is dat dit zo blijft. "Die rente blijft niet 0 procent. De inflatie gaat omhoog, dat maakt het duurder." Volgens Ruding moet ook deze schuld ooit worden terugbetaald. "Dan moet je dit wel eerlijk aan de bevolking uitleggen."

Quote

Ik vind het een truc die niet past bij solide financiële partijen

'Achterbaks'

De CDA-veteraan snapt dat dit 'mega-leenplan' van 'zijn' CDA, VVD en D66 dient ter bekostiging van de aanpak van grote crises zoals de klimaat-, stikstof- en wooncrisis. "Dat zijn nobele doelen maar financier dit dan binnen de begroting."

Het stoort Ruding dat er "slimmigheidjes" worden bedacht. Hij vindt dat de dringende uitgaven die er zijn samen op één begroting moeten komen met de andere (groeiende) uitgaven, zoals die voor de zorg en het onderwijs. "Je moet ze samen nemen en dan politiek afwegen wat de prioriteit heeft."

Hij noemt het achterbaks om deze lening apart te zetten. "Ik vind het een truc en dat vind ik niet passen bij solide financiële partijen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie