Economie
EO

Dit bedrijf leidt vluchtelingen op tot ICT'er: 'Er is veel onbenut potentieel'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit bedrijf leidt vluchtelingen op tot ICT'er: 'Er is veel onbenut potentieel'

De komende jaren zullen er veel Oekraïners naar Nederland komen om te vluchten voor de oorlog. Veel van de migranten die Nederland binnenkwamen de afgelopen jaren, vonden niet snel een baan. Belachelijk, vindt Merijn Biesterveld, want er zijn momenteel meer vacatures dan werkzoekenden. Hij richtte het bedrijfje Motopp op, dat statushouders opleidt tot ICT’ers: "Er is enorm veel onbenut potentieel!" vertelt hij in Geld of je Leven.

Veel vluchtelingen hebben een goede opleiding genoten in hun land van herkomst, vertelt Biesterveld, dus het is zonde als ze aan de kant blijven staan.

App developer

In Geld of je Leven schoof ook Sarah Wasim aan, die vijf jaar geleden uit Pakistan vluchtte omdat ze christen is. Ze werkt nu voor PostNL als app developer: "Vroeger had ik geen idee wat een developer was, maar nu maak ik apps die helpen met transport. Dit was mijn eerste kans om een baan te vinden in Nederland", vertelt ze. In Pakistan werkte ze overigens bij een bank.

Biesterveld wordt trots van het verhaal van Wasim: "Je ziet aan haar verhaal hoe krachtig het is om mensen een opstapplank te geven" Zijn start-up (START UP) is nu anderhalf jaar bezig. Daarin werden 43 mensen opgeleid, maar de ambities zijn groot: "Over drie jaar willen we 1000 mensen hebben opgeleid."

Merijn Biesterveld en Sarah Wasim in Geld of je Leven

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie