Opinie & Commentaar
NOS

Nederland verwelkomt Oekraïners: 'Hoe dichter je bij witheid komt, hoe beter je behandeld wordt'

  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland verwelkomt Oekraïners: 'Hoe dichter je bij witheid komt, hoe beter je behandeld wordt'

Nederlanders doneerden 106 miljoen euro aan Giro555 voor de Oekraïense vluchtelingen. Mensen vangen Oekraïners thuis op. En ook uitzendbureaus zijn van plan om ze met open armen te ontvangen. Hartverwarmend, maar historica Nadia Bouras en politicoloog Kiza Magendane plaatsen in NOS Met het Oog op Morgen daar een kanttekening bij.

"Het is allereerst hartverwarmend dat mensen bereid zijn zo veel te doneren. Maar verschillende factoren spelen een rol. Zoals de culturele nabijheid. Het zijn mensen die heel erg op de Nederlander lijken. Dit gebeurt praktisch in onze achtertuin. Het is een vijand waar we allemaal een voorstelling bij hebben, de brute Poetin die genadeloos toeslaat", zegt Nadia Bouras.

"Meerdere dimensies beïnvloeden hoe wij solidariteit tonen", voegt Kiza Magendane toe. "Cultureel, psychisch, geografisch. Je zou hopen dat de medemenselijkheid universeel is, maar kennelijk hebben we met elkaar afgesproken dat we aan de hand van bepaalde kenmerken mensen anders zullen behandelen."

Aannames

"Hoe dichter je bij witheid komt, hoe beter je behandeld wordt. Ik heb het in mijn vriendenkring al jaren hierover. Hoe er anders gesproken wordt over Eritreërs vergeleken met Syriërs, omdat Syrieërs dichter bij witheid komen", stelt Kiza Magendane.

"In de samenleving bestaan hele dominante aannames", vervolgt Nadia Bouras. "Dat vluchtelingen uit moslimlanden gevaarlijke mannen of terroristen zijn. We zijn voortdurend mensen aan het classificeren. Als je uit het Midden Oosten komt of uit Afrika, dan ben je een economische migrant en veel minder vluchteling."

oog vluchtelingen

Ster advertentie
Ster advertentie