Binnenland
BNNVARA

Inwoners Brummen huren huis voor Oekraïense vluchtelingen: 'Ze zijn zwaar getraumatiseerd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Inwoners Brummen huren huis voor Oekraïense vluchtelingen: 'Ze zijn zwaar getraumatiseerd'

Spullen doneren, acties opzetten, of Oekraïense vluchtelingen opvangen: veel mensen proberen hun steentje bij te dragen en Oekraïne te helpen. Paul den Hartog uit het Gelderse dorp Brummen besloot om samen met dorpsgenoten een huis te huren voor Oekraïense vluchtelingen. Nu, twee weken nadat Den Hartog in De Nieuws BV voor het eerst vertelde over het plan, heeft hij een update.

Het is gelukt, het plan van de dorpsbewoners van Brummen om in een huurhuis Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Afgelopen weekend zijn er in het huis drie vrouwen en zeven kinderen ingetrokken. Dit ging ook sneller dan verwacht: "We hadden als streefdatum om het project gereed te hebben rond 1 april, maar uiteindelijk is dat 19 maart geworden." Maar Den Hartog, initiatiefnemer van het project, vertelt dat er geen feeststemming heerst.

Getraumatiseerd

"Het is een heel mooi project, en fijn om te doen met alle mensen die eraan meewerken, maar het is verschrikkelijk wat die mensen is overkomen", vertelt Den Hartog teneergeslagen. De initiatiefnemer vertelt dat er gisterochtend, tijdens het eerste ontbijt samen, in het gesprek nog geen ruimte was om te praten over wat ze is overkomen: "Ze zijn zwaar getraumatiseerd."

Meerdere initiatieven uit het dorp

Vanwege de traumatische ervaringen probeert het dorp een besteding te krijgen voor professionele begeleiding van de vluchtelingen. "Ook zijn er vanuit de gemeenschap nu meerdere initiatieven voor de opvang van mensen, daarin proberen wij ook te coördineren."

Opvang vluchtelingen

Den Hartog geeft aan dat de openheid richting vluchtelingen niet nieuw is voor het dorp. "We hebben destijds ook een grote groep Syrische vluchtelingen welkom geheten. We zijn een dorp dat mensen helpt waar dat nodig is."

Op dit moment kunnen de mensen blijven tot 1 januari 2024. Den Hartog hoop dat tegen die tijd de overheid een goede oplossing heeft ingeregeld.


Benieuwd naar het conceptplan of in contact komen met Paul den Hartog? Bekijk onderstaand fragment van De Nieuws BV van 8 maart 2022 of mail naar: denieuwsbv@bnnvara.nl

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie