Buitenland
VPRO

Spaanse universiteiten verwelkomen Oekraïners met open armen

foto: OSCAR DEL POZO / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spaanse universiteiten verwelkomen Oekraïners met open armen

In Nederland hebben uitzendbureaus al laten weten dat zij staan te trappelen om Oekraïners aan te nemen, voor bijvoorbeeld de tuinbouw. In Spanje ook, maar daar gebeurt ook iets unieks: de universiteiten willen gevluchte Oekraïners een baan aanbieden. Daarover vertelt correspondent Carlijn Teeven bij Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht - met Carlijn Teeven

Een trend

“Verschillende Spaanse universiteiten nodigen Oekraïense academici uit om bij hen aan de slag te gaan”, vertelt de correspondent. De Juan Carlos Universiteit in Madrid heeft inmiddels aangegeven vijf à tien Oekraïense professors aan te willen nemen, voornamelijk als onderzoekers. Inmiddels is het een trend aan het worden in het Zuid-Europese land: zeker drie andere universiteiten hebben toegezegd ook Oekraïense mensen te willen aannemen. “En verder zijn er in Spanje ook veel losse docenten die hun rector hebben opgeroepen om hetzelfde te doen”, vertelt Carlijn Teeven, “dus het zouden er zo maar veel meer kunnen worden”.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Spanje biedt asiel en ook werk: universiteiten bereiden zich voor om Oekraïense professoren te ontvangen. De RJC-universiteit, de Complutense, de Carlos III en de Universiteit van Sevilla beginnen na te denken over manieren waarop docenten die de oorlog zijn ontvlucht, in Spanje aan de slag kunnen."

Van pas

Naast het feit dat de Spanjaarden solidair zijn met Oekraïne zou een instroom van nieuwe mensen ook van pas komen. Zo zouden extra mensen een oplossing kunnen zijn voor de ontvolking van het Spaanse platteland, een groot binnenlands probleem. Ook zijn er andere economische sectoren die extra mankracht wel zou kunnen gebruiken. “Denk bijvoorbeeld aan de tuinbouw, net als in Nederland”, vertelt Teeven. “Heel belangrijk voor de economie. Maar tegelijkertijd trekken Spanjaarden massaal weg van het platteland, dus ik kan me voorstellen dat ze daar de komende tijd ook wel wat hulp kunnen gebruiken”.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie