Economie
KRO-NCRV

Hoe gaat het met onze economie? En wat gaat een nieuwe coronagolf doen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe gaat het met onze economie? En wat gaat een nieuwe coronagolf doen?

We zijn de coronacrisis economisch weer te boven. Maar, waarschuwt econoom Nic Vrieselaar, we lopen tegen de grenzen van onze groei aan. “De vooruitzichten zijn toch echt minder”, vertelt hij bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Deze dinsdag publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek cijfers over de Nederlandse economie. Een ding is zeker volgens de senior econoom bij de Rabobank: de groei van alles wat we maken en verdienen, loopt tegen de grenzen aan.

“De cijfers zijn naar verwachting om je vinger bij af te likken”, vertelt Vrieselaar. “We hebben economisch gezien de coronacrisis achter ons gelaten. We zitten weer boven het punt van vóór de crisis. Maar deze cijfers gaan over derde kwartaal en dat liep tot september.”

'Tekort aan alles'

De vooruitzichten zijn toch minder positief als je inzoomt op die economische groei. “De inflatie is hoog en er is een tekort aan personeel, materiaal, aan wat niet eigenlijk?” Door de aangekondigde strengere maatregelen verwacht Vrieselaar dat de stagnatie van groei nog iets sneller zal plaatsvinden. “Het aantal sluitingen is laag, maar ze zijn er wel. En het zal in bepaalde sectoren (opnieuw) moeilijker worden door bepaalde regels.”

Banken beschikken over nog actuelere cijfers door bijvoorbeeld naar pintransacties te kijken. Daar is te zien dat alweer minder uitgegeven wordt. “Je ziet dat de voornaamste inhaalgroei geweest is.”

Luxeprobleem

We hebben het nog steeds over “een luxeprobleem”, benadrukt Vrieselaar. “Het gaat goed en veel mensen zijn aan het werk. Dan is groei moeilijker.”

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie