Agrarische sector en corona: 'Na het hamsteren normaliseert het weer'
- Nieuws
- Agrarische sector en corona: 'Na het hamsteren normaliseert het weer'
Eén van de meest vitale sectoren is de voedselvoorziening in ons land. Hoe staat het in de land- en tuinbouw in tijden van corona? Gert-Jan Oplaat in Spraakmakers: "We hebben het hamsteren gehad, nu normaliseert het weer."
Volgens Oplaat, die voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie, loopt ondanks corona de export van pluimvee nog goed en zal de voedselproductie op peil blijven. "Er is meer kippenvlees verkocht dan normaal de periode voor de kerst."
Oplaat vindt dat deze crisis goed laat zien hoe belangrijk de vleesindustrie is voor ons land. "Mensen zien eindelijk in hoe belangrijk het is dat er vlees is en dat er voedsel geproduceerd wordt." Hij is ook blij dat de 'vegadiscussie' even stil lijkt te liggen. "Je hoort nu ook die vervelende spotjes van Wakker Dier niet."
Extra maatregelen
De maatregelen in strijd tegen corona raken ook de agrarische- en vleesindustrie. "We werken onder beperkte omstandigheden en dat is niet altijd eenvoudig in de slachterijen", aldus Oplaat.
Zo zit er bijvoorbeeld plexiglas tussen de werknemers en worden werknemers niet meer samen in busjes vervoerd. Er ook plekken waar de 1,5 meter niet in acht kan worden genomen. "Als mensen wél dichter bij elkaar moeten staan hebben ze beschermende kleding en mondkapjes."
NVWA
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die toezicht houden in de slachterijen, kampt sinds de coronaciris met een hoger ziekteverzuim dan normaal. Volgens Oplaat kunnen ze vooralsnog het cruciale toezicht blijven houden in de slachthuizen, waardoor deze niet stil komen te vallen.
'Het moet niet te lang duren'
Elly Michiels-Fleuren heeft een gemengd bedrijf in vleesvarkens en bloembollen. Ze merkt dat de processen bij de verwerkende industrie wat moeizamer lopen. Ook is de afzet van varkensvlees naar China nog niet volledig hersteld en ziet ze de prijs voor het vlees kelderen.
“De opbrengstprijs is lager dan het zou moeten zin. Dus de kosten lopen weer voor op de opbrengsten", aldus Michiels-Fleuren. Dit is voor veel varkensbedrijven dramatisch, maar zelf kan ze het nog even uitzingen. "Doordat de varkenshouderij vorig jaar goed heeft gedraaid, zitten er wel reserves, maar het moet geen maanden gaan duren."
Gert-Jan Oplaat over corona bij de boeren
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.