Binnenland
WNL

FNV: stakingsgolf in het verschiet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV: stakingsgolf in het verschiet

We moeten er richting het voorjaar rekening mee houden dat er meerdere stakingen zullen volgen. "Er worden nu al veel acties gevoerd en er komen er nog meer aan", zegt FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha in Sven Op 1, op de dag dat duizenden werknemers in het streekvervoer het werk neerleggen.

Morgen komen daar ook de drogisterijen bij. Verder staakt het personeel van de drankenhandels deze weken en zullen ook gemeenteambtenaren eind van de maand volgen. Allemaal een voorbode van wat nog komen gaat, als we vakbond FNV moeten geloven.

Boufangacha: "We zien dat werkgevers het heel hard spelen. Dat ze niet verder komen dat een loonstijging van 3 of 4 procent. Daarom gaan er meer acties komen. In bijvoorbeeld de ziekenhuizen en de zwembaden is het onrustig."

Optrekken met andere vakbonden

Eerder deze week meldde De Telegraaf dat de FNV bij twee grote onderhandelingen langs de zijlijn staat, omdat de vakbond wel erg hoge eisen stelt. Bij de nieuwe cao voor PostNL en voor de winkelstraat zijn collega-vakbonden wel in een vergevorderd stadium, terwijl FNV niet meedoet.

Boufangacha draait het om: "Ik vind het onverstandig om er te snel voor te kiezen om te tekenen. Ik wil het niet op m’n geweten hebben dat er cao’s getekend worden waar mensen er structureel op achteruit gaan. Daarom zou ik liever zien dat andere bonden met ons samen optrekken voor een eerlijke loonsverhoging. Onze mensen trekken niet voor niets een streep in het zand."

Woensdag 15 februari organiseren de gezamenlijke bonden een grote landelijke demonstratie in Utrecht.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie