Buitenland
VPRO

Afrikaanse jongeren roepen Westen op financiering van corrupte regimes te stoppen

foto: Gordwin Odhiambo / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Afrikaanse jongeren roepen Westen op financiering van corrupte regimes te stoppen

Jongeren, de nieuwe generatie activisten, in vijf verschillende Afrikaanse landen zijn klaar met de corruptie en onderdrukking in hun land en eisen verandering. ZAM, het mediaplatform dat zich richt op Afrika, deed hier onderzoek naar. "Jongeren zien Europese landen als bondgenoten van hun onderdrukkers", vertelt eindredacteur van ZAM Bart Luirink in Bureau Buitenland.

Afrikaanse jongeren pikken corruptie en onderdrukking niet meer

Vijf Keniaanse vrouwen werden verkracht en vermoord en hun lichamen in brand gestoken in aanloop naar de verkiezingen in Kenia van 2022. Het is één van de schrijnende voorbeelden in het onderzoek die de ernstige vormen van repressie illustreert. Ook het zogenaamde 'cyberstalking' is een nieuw instrument die het regimes mogelijk maakt om activisten en journalisten te vervolgen met wetten die eigenlijk bedoeld zijn voor terroristen.

De repressie en onderdrukking creëert uitzichtloze situaties voor geschoolde jongeren die zich inzetten om hun land te bevrijden van corruptie waardoor zij vluchten naar buurlanden of Europa. Stop met het vullen van de zakken van onze onderdrukkers is een geluid dat steeds meer resonantie krijgt onder Afrikaanse jongeren. Volgens Luirink is de financiering stoppen niet de oplossing. "Het is buitengewoon belangrijk om de stemmen die vanuit het activisme en vanuit jonge protestbewegingen te horen zijn, serieus te nemen en om het gesprek aan te gaan over wat vormen kunnen zijn waarbij we wél steun kunnen bieden".

Lees hier het volledige onderzoek van ZAM:

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie