Binnenland
WNL

Meldingen over dierenleed explosief toegenomen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meldingen over dierenleed explosief toegenomen

Het aantal meldingen over verwaarloosde, mishandelde of gewonde dieren is de afgelopen drie jaar explosief toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waar het Het Misdaadbureau van Omroep WNL inzage in kreeg.

Bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn in 2019 zo'n 850 meldingen binnengekomen over gezelschapsdieren zoals honden en katten. In het afgelopen jaar, 2022, waren dat zo’n 3500 meldingen. Dat is ruim vier keer zoveel als drie jaar geleden. De meldingen komen onder andere binnen via meldpunt 144.

Oorlog in Oekraïne

Vanwege de oorlog in Oekraïne kwamen opvallend veel meer meldingen binnen over het welzijn van dieren. Dit komt onder andere omdat Oekraïense vluchtelingen die hun huisdier meenemen naar Nederland expliciet gevraagd wordt melding te maken over de gezondheid van de dieren.

In de zomermaanden kwamen er veel meldingen binnen over dieren zonder schaduw of water. Het is mogelijk dat in de aantallen dubbele meldingen zitten en ook meldingen waarbij na een eerste beoordeling blijkt dat er geen sprake is van overtredingen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt toezicht op bedrijfsmatige houders van dieren.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie