Buitenland
NOS

Hoe gevaarlijk is de patstelling over het schuldenplafond in Amerika?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe gevaarlijk is de patstelling over het schuldenplafond in Amerika?

Gisteren bereikte de staatsschuld van de Amerikaanse overheid het maximum, het schuldenplafond. Doorgaans wordt het schuldenplafond dan verhoogd, alleen staan de Republikeinen en de Democraten hierover lijnrecht tegenover elkaar. Wat de gevolgen van de patstelling zijn, bespreekt hoogleraar economie van de Erasmus Universiteit Arjo Klamer in het Met het Oog op Morgen.

"De democraten willen het schuldenplafond verhogen", zegt Klamer, "Dan kan Joe Biden zijn programma uitvoeren. De Republikeinen willen dat niet. Het grote deel van de Republikeinen is voor een kleine overheid. Als ze de kans krijgen om de overheid een kopje kleiner te maken, dan doen ze dat. En die kans zien ze nu."

Normaal gesproken hamerstuk

Voor verhoging van het prijsplafond is een deal nodig tussen Republikeinen en Democraten in het Huis van Afgevaardigden. Normaal gesproken is dit een hamerstuk, maar nu wordt het een politiek spel.

"Het schuldenprobleem wordt eigenlijk altijd bereikt in Amerika", vertelt Klamer, "Er wordt enorm veel meer uitgegeven dan geïncasseerd. De afspraak is sinds 1920 dat via het Congres de afspraak moet worden gemaakt om meer schulden aan te gaan."

Onderhandelen kan tot juni

Volgens Klamer is het niet gelijk een acuut probleem dat er nu geen akkoord is bereikt: "Er zijn allemaal potjes die kunnen worden leeggehaald. Noodmaatregelen waarmee wanbetalingen mee kunnen worden voorkomen."

Waarschijnlijk zouden ze het kunnen uitzingen tot juni. "Maar dan moet er wel serieus een akkoord komen," vult Klamer aan, "Als het plafond dat nog niet verhoogd is, kan Amerika niet aan haar verplichtingen voldoen. Dan moeten we ons zorgen gaan maken."

Wereldwijde gevolgen

"Als er in juni geen akkoord is, kan dat de financiële wereld echt op z'n kop zetten," zegt Klamer. "Dat betekent dat de hele kredietstatus van Amerika afgewaardeerd wordt. Partijen in Europa komen dan in de problemen."

Dat komt doordat op globale school veel partijen Amerikaanse schulden hebben, zegt Klamer. "En als Amerika haar verplichtingen niet nakomt, krijgt ze geen rente op die schulden. Waardepapieren worden minder waard."

De financiële sector is volgens Klamer al erg fragiel: "Dan kan je dit er gewoon niet bijhebben. Dat is zorgwekkend." Daarom hoopt Klamer dat er een paar Republikeinen zijn die toch kiezen voor verhoging van het plafond.

"Het is moeilijk te lezen of dit erin zit," zegt Klamer. "De Republikeinen zijn radicaal. De huidige voorzitter heeft veel moeten toegeven aan de harde kern, waardoor zijn positie zwak is. Het is dus maar de vraag of en hoe hij dit kan doen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie