Economie
EO

Ziek huisdier? Vette pech, want de dierenarts kost bakken met geld

  1. Nieuwschevron right
  2. Ziek huisdier? Vette pech, want de dierenarts kost bakken met geld

Is je hond of je kat ziek? Dat kan een duur grapje worden. Eigenaars worden regelmatig geconfronteerd met dierenartsrekeningen van duizenden euro’s. Zo erg dat de minister van Landbouw, Adema, een onderzoek wil. "Weekje intensive care, hondje dood, 1500 euro!" appt NPO Radio 1-luisteraar Jack bijvoorbeeld tijdens Geld of je Leven. Waarom is dit zo duur tegenwoordig?

De dierenarts is voor veel Nederlanders te duur. Hoe lossen we dat op? (14 december 2023) - Geld of je leven

Het antwoord is simpel: dierenartsen kunnen veel meer. Dat vertelt dierenarts Marieke van Aalst. "Vroeger had niet iedere praktijk standaard bloedonderzoekapparatuur, niet standaard echo, of dentale röntgen. Om goede zorg te leveren maak je tegenwoordig foto’s van de tanden van honden, om goede zorg te bieden. Je geeft betere zorg, maar daar hangt wel een prijskaartje aan."

Collega-dierenarts Servé Smeets beaamt dit, maar het komt ook omdat de baasjes meer verwachten. "Mensen vragen steeds meer. Het huisdier is heel belangrijk, daar wordt veel aandacht aan besteed. Er wordt verlangd van een dierenarts dat je ook ’s nachts beschikbaar bent. Een CT-scan is bijvoorbeeld ook geen uitzondering meer", vertelt hij. Vroeger lieten mensen hun dier sneller inslapen, denkt hij: "Het is nu bijna een gezinslid. Dat is terecht, wat mij betreft, maar het heeft wel gevolgen."

Marktwerking

Op de app van NPO Radio 1 regent het reacties. "Overdrijven die dierenartsen niet met die ingrepen? Er bestaat zelfs chemo voor dieren…" appt Janet. Jan vindt dat er 'steeds minder relativering' is. Dick vindt dat de commercie enorm heeft toeslagen.

Dit laatste is niet helemaal onterecht, zegt Smeets. Door de marktwerking is het duurder geworden. "Er waren vroeger veel dierenartsen met weinig patiënten. Nu zijn er minder dierenartsen met veel patiënten, dus dan is het logisch dat het duurder is geworden", stelt hij. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Volgens Van Aalst waren de prijzen vroeger te laag.

Om de prijzen wat te drukken, zou de minister het BTW-tarief op dierenzorg kunnen verlagen, vindt Smeets. Een verzekering zou wellicht ook zoden aan de dijk kunnen zetten, denkt Van Aalst, al vraagt ze zich af of dat verplicht zou moeten zijn.

Waarom is de dierenarts zo duur?

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie