Economie
AVROTROS

Allemaal van vijf naar vier dagen werken? 'Op termijn dertig uur per week'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Allemaal van vijf naar vier dagen werken? 'Op termijn dertig uur per week'

Bij een softwarebedrijf in Nijmegen mag je nog maar maximaal 32 uur per week werken. Ze schakelen over van een vijf- naar een vierdaagse werkweek. Tot grote vreugde van vakbond CNV, die dit al veel langer wil.

Volgens het bedrijf in Nijmegen is één dag per week minder werken beter voor de balans tussen werk en privé en zorgt het ook voor méér productiviteit en minder ziekteverzuim. CNV- voorzitter Piet Fortuin sluit zich er in Blok&Toine volledig bij aan. "Wij streven er naar om op termijn een 30-urige werkweek te hebben."

Scheve verhoudingen

Veel vrouwen in Nederland werken in deeltijd, mannen in voltijd. En dat zorgt voor scheve verhoudingen. "Als je dat gaat aanpakken, zorg je voor meer gelijkheid."

"Nu zie je vaak dat de man 40 uur werkt, en de vrouw 20. Maar als je daar voor beiden 30 van maakt, zorgt dat voor een betere verdeling, ook bijvoorbeeld in het huishouden", zegt CNV-voorman Fortuin.

Minder uren, meer productiviteit

Maar wat betekent dit voor de economie? Staan werkgevers er om te springen? Dat wisselt, zegt de CNV. "Wat wel goed is om te beseffen, is dat het niet ten koste gaat van de arbeidsproductiviteit", beweert Fortuin.

"De uurwaarde gaat bijvoorbeeld omhoog, dat is goed voor de economie. Want het bedrijf in Nijmegen houdt wel de salaris van 40 uur werken. Onderzoeken in andere landen laten zien dat je met minder uren juist productiever wordt."

Piet Fortuin over de werkweek van vier dagen

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie