Economie
EO

Zorgen over olieboycot: 'Dit kan leiden tot lege schappen in de supermarkt'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgen over olieboycot: 'Dit kan leiden tot lege schappen in de supermarkt'

De beslissing van de Europese Commissie om geen olie uit Rusland meer te importeren gaat onszelf ook hard raken. Dat zegt Elisabeth Post van Transport en Logistiek Nederland. "Ik snap dat we als Europa een ferm standpunt willen innemen, maar als dat betekent dat wij slechter af zijn dan Poetin, dan weet ik niet of dit de juiste economische sanctie is", zegt ze in Geld of je Leven.

Elisabeth Post en Harold de Graaf in Geld of je Leven

Post snapt dat we iets willen doen tegen de gruwelen in Oekraïne, maar vindt dat Europa met een olieboycot 'grote problemen' voor zichzelf creëert. Transportkosten zullen veel hoger worden, waardoor consumenten meer moeten betalen voor producten. "En als het écht heel erg wordt, als er helemaal geen diesel meer beschikbaar is, dan krijg je lege schappen", vreest ze.

Tijdens de laatste olieboycot, in de jaren ’70, is er beleid gemaakt, maar dat is niet meer up-to-date, vindt Post. Binnen een half jaar wil de Europese Commissie van het Russische olie af zijn. Dat is snel: “Ik zou heel graag zien dat we in dat half jaar een goed plan maken, wat helder maakt hoe we gaan voorzien in onze oliebehoefte. We kunnen zeggen: we willen elektrisch, maar dat kan niet binnen een half jaar”, waarschuwt Post.

'Bouw woningen in gevaar'

Niet alleen de transportsector maakt zich zorgen, ook bedrijven die olie verwerken tot bijvoorbeeld kunststof doen dat. Harold de Graaf van de Federatie Nederlandse Rubber en Kunststofbedrijven (NRK) vreest dat consumenten last krijgen van nóg meer hoge kosten: "We zien al een enorme stijging van energieprijzen, grondstofprijzen en transportkosten. Deze maatregel gaat dat effect versterken", waarschuwt hij.

Kunststof, wat dus gemaakt wordt van olie, zit bijna overal in, vertelt De Graaf. Hierdoor komt bijvoorbeeld ook de bouw van woningen in gevaar. Dit blijkt al in de praktijk: "Elke leverancier durft geen prijs meer af te geven aan zijn afnemer. Projecten komen al veel langzamer van de grond."

De Graaf en Post hopen beiden dat het kabinet met een compensatieregeling komt. "In Frankrijk en Duitsland zie je dat al gebeuren", zegt De Graaf. "Er moet een gelijk speelveld komen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie