Buitenland
EO

Olieboycot ja of nee? 'Niks doen is lijdzaam toekijken'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Olieboycot ja of nee? 'Niks doen is lijdzaam toekijken'

Al weken wordt er in Europa gesproken over een boycot van Russische olie. In Brussel was er maandag topoverleg over de invulling van een zesde sanctiepakket richting Rusland. Een olieboycot ligt als serieuze optie op tafel. De EU-lidstaten zijn nog verdeeld, maar volgens ingewijden komt zo’n boycot dichterbij. Sanctie-expert Heleen over de Linden zegt in Dit is de Dag dat we vooral niet anders kunnen: "Niks doen is lijdzaam toekijken."

Inmiddels kunnen we niet meer anders dan doorgaan met verdergaande sancties, denkt Over de Linden. "Ik ben er ondertussen van overtuigd dat het goed is om de sancties steeds een beetje op te voeren, want het is walgelijk wat we zien gebeuren."

Een luisteraar vraagt zich af of het verzwaren van de sancties er juist niet voor zorgt dat we van Poetin een nog reëler gevaar maken. "Hij doet de meest vreselijke dingen, dus we moeten het langzaam opbouwen, totdat hij klem komt te zitten tot een soort kantelpunt. Maar dat kantelpunt hebben we nog niet bereikt, dus laten we een boycot op Russische olie ook maar eens proberen," is de reactie van Over de Linden.

Aardgasboycot als antwoord

Voormalig oliehandelaar Ronald de Zoete is het niet met Over de Linden eens. Hij vreest een tegenreactie van Poetin, bijvoorbeeld dat hij de gaskraan dichtdraait. "De sanctiepakketten zijn behoorlijk zwaar aan het worden. En ik ben een beetje bang dat een boycot op olie ook kan leiden tot een aardgasboycot." Als Poetin de gaskraan dichtdraait is dat voor de Duitse industrie een groot probleem, vertelt De Zoete.

Maar ook die aardgasboycot kan er op een gegeven moment best komen, maar dan juist vanuit de EU zegt hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen. Hij denkt dat we een olieboycot best op kunnen laten volgen door een gasboycot. Die mogelijke olieboycot kunnen we in elk geval makkelijk opvangen. "We hebben zo’n olieboycot eerder meegemaakt. In 1973 werd Nederland geboycot door de OPEC-landen."

EU onderhandelt nog

Ook energiedeskundige Lucia van Geuns van het Haags Centrum voor Strategische Studies vindt een boycot een goed idee. Maar dat moet je niet gefaseerd doen, zegt ze. In een normale oliemarkt gaat er dan genoeg tijd overheen om de oliemarkt te balanceren en dan zal Poetin niet al te hard geraakt worden.

De EU-lidstaten zijn er nog niet over uit, er wordt nog onderhandeld over een zesde sanctiepakket. Wel zijn steeds meer landen bereid tot een olieboycot. Duitsland was tegen, maar zegt inmiddels voorstander te zijn. Landen als Hongarije en Slowakije zijn nog niet zo ver.

Ster advertentie
Ster advertentie