Buitenland
NOSNTR

Russische olie mogelijk op sanctielijst: wat betekent dit voor Nederland?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Russische olie mogelijk op sanctielijst: wat betekent dit voor Nederland?

De EU-ministers, die over energie gaan, praten vandaag in Brussel over nieuwe sancties tegen Rusland. Mogelijk is Russische olie het volgende product dat op de sanctielijst komt en zou de EU er aan het einde van het jaar helemaal vanaf willen.

Russische olie mogelijk op nieuwe sanctielijst

“We importeren serieus veel olie in Europa”, vertelt energie-econoom Hans van Cleef in Nieuws & Co. Het zal daarom voor sommige landen moeilijk worden om te stoppen met Russische olie. “In Oost-Europa importeren ze direct uit Rusland.”

Nederland

“Ongeveer dertig procent van de olie in Nederland, komt uit Rusland. We importeren ook nog olieproducten. Dus per saldo komen er ongeveer 750.000 olievaten aan olie per dag richting Nederland”, legt van Cleef uit. “Nederland ligt aan zee, dus dan kunnen we het relatief makkelijk vervangen ten opzichte van andere landen. De afhankelijkheid is in die zin niet alleen percentage, maar ook hoe verschillend de alternatieven zijn.”

Waar gebruiken we dan al die Russische olie voor? “Heel voor de hand liggend natuurlijk voor de benzinepompen. De diesel en benzine wordt gemaakt van die olie.” Maar dat is niet het enige. “Als we kijken naar ons leven, dan is alles wat we aanraken en gebruiken in het dagelijkse leven daar zit wel iets van olie in. Denk aan plastic, zeep, noem het maar op.”

Stoppen met Russische olie

“We kunnen in Nederland de Russisch afhankelijkheid willen afbouwen, maar dat wil niet zeggen dat er daardoor verschuivingen zijn binnen Europa. Je moet het binnen een EU-perspectief bekijken”, vertelt Van Cleef. Het is lastig om te bepalen wat het nou precies voor Nederland zou betekenen, omdat de hele EU hiermee zou stoppen.

Als de hele EU zou stoppen met het importeren van Russische olie, zou de impact groot zijn. “Je moet dan kijken wat zijn die alternatieven. Russische olie is zware, zure olie. Dat kan je niet één, twee, drie vervangen met olie uit Amerika. Het is een heel ander type. Daar zijn onze raffinaderijen niet op ingesteld. Een vergelijkbare olie zou uit Colombia of Venezuela kunnen komen. Venezuela kan al niet, vanwege de sancties daartegen. Je hebt ook Iran, maar ook dat land valt onder sancties. Saudi-Arabië is er ook nog, maar dan heb je het wel zo’n beetje gehad. Dus de alternatieven zijn niet zo heel erg groot.”

Verschuiving

“Je moet het vooral zoeken in de verschuiving van de wereldhandel. Dus dat Rusland wel kan exporteren naar landen Azië. En dat wij dan meer importeren van landen die nu naar Azië exporteren”, zegt Van Cleef. “Onderaan de streep moet je kijken wat het effect is van deze boycot. Het uiteindelijke doel is om de oorlogskas van Poetin niet meer te spekken, maar als hij een iets lager volume tegen een hogere prijs kan exporteren naar China of India. Dan houdt hij misschien meer over. Dan moet je heel goed kijken”

Ster advertentie
Ster advertentie