Binnenland
NOS

Havenmedewerkers Amsterdam weigeren schip met Russische olie te lossen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Havenmedewerkers Amsterdam weigeren schip met Russische olie te lossen

Een tanker met Russische gasolie mag vooralsnog niet aanmeren in de Amsterdamse haven. Vakbond FNV Havens zegt bedrijven in de haven te hebben overgehaald om het schip niet toe te laten. De tanker ligt nu voor anker voor de Nederlandse kust, ter hoogte van IJmuiden.

NOS Radio 1 Journaal over de tanker met Russische olie voor de kust van IJmuiden

Eerder kon het schip ook niet terecht in Zweden, omdat de havenarbeiders daar het niet wilden lossen. Het schip Sunny Liger vaart onder de vlag van de Marshalleilanden, maar is omstreden vanwege de Russische lading. Omdat die niet valt onder de Europese sancties kan het kabinet er niets tegen doen.

foto: FleetMon

Archieffoto van de Sunny Liger in 2010 in Quebec, Canada

Sunny Liger is niet welkom

"Dit schip is niet welkom, omdat wij het als besmet verklaren", zegt bestuurder Asmae Hajjari van vakbond FNV Havens in het NOS Radio 1 Journaal. "Collega’s in Zweden hebben het geweigerd. Wij vinden niet dat wij het werk wel moeten uitvoeren als havenwerkers elders het niet hebben behandeld."

Hajjari erkent dat er geen rechtsgrond is voor het weigeren van de tanker. "Maar wij vinden in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen dat de havenbedrijven het goede voorbeeld moeten gaan geven en het schip niet moeten lossen."

Het is niet bekend hoe het nu verder gaat met het schip. Daarover wordt vandaag overlegd.

Luister het fragment hier terug:

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie