Economie
KRO-NCRV

Vul in: Er komt wel/geen economische recessie aan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vul in: Er komt wel/geen economische recessie aan

Een dreigende handelsoorlog, een AEX die daalt, de inflatie die toeneemt, de rente die daalt. Economen maken zich steeds meer zorgen over de economie en dus verschijnen er steeds meer artikelen over donkere wolken boven Nederland. Vandaag pakken onder meer de Volkskrant en de Telegraaf flink uit met een economisch verhaal.

Telegraaf kopt "BV Nederland doet het voorlopig goed, ondanks aanstormende gevaren" terwijl De Volkskrant iets meer alarmerend is "Economisch stoplicht knippert op oranje: komt die recessie nu, of niet?" Beide kranten baseren hun conclusies op een aantal indicatoren: AEX, huizenprijzen, inflatie consumentenvertrouwen, banen en winkelvastgoed.

Nederlands Dagblad-hoofdredacteur Sjirk Kuijper roemt de aanpak van beide kranten. "Ze hebben het integer aangepakt met een groot overzichtsverhaal waarin ze een aantal factoren langslopen."

Beïnvloeden

En dat is belangrijk, vindt Kuijper, omdat je als journalist een maatschappelijk effect kunt creëren wanneer je schrijft over economie. "Als je in de kranten schrijft over criminaliteitscijfers, dan wordt de criminaliteit niet erger. De economie kun je als journalist beïnvloeden door een sfeer te scheppen."

Media hebben daarom volgens de hoofdredacteur de verantwoordelijkheid, om samenhang te creëren, met een helikopterview naar de economie te kijken en een analyse te maken over de langere termijn. "Ga niet zomaar allerlei alarmsignalen uitsturen, want geld moet rollen."

Lessen uit het verleden

Spanje-correspondent Edwin Winkels denkt dat journalisten vooral bang zijn dezelfde fout te maken als bij de 'giga-crisis' van 2008. "Bijna van de één op de ander dag viel Leman Brothers en stortte alles in elkaar. Natuurlijk was daar een beetje voor gewaarschuwd, maar men zag het niet écht aankomen."

Ster advertentie
Ster advertentie