Economie

Makelaars zien huizenprijzen in de provincie 'sky high' gaan

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Makelaars zien huizenprijzen in de provincie 'sky high' gaan

Vooralsnog lijkt de coronacrisis relatief weinig invloed te hebben op de koop en verkoop van huizen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars. Voorzitter Onno Hoes ziet wel een opmerkelijke verschuiving. "In provincies als Groningen, Friesland, Drenthe en Zuid-Limburg, waar ik woon, gaat het sky high op het moment."

Mensen zijn door corona anders gaan kijken naar hun woning. Mensen zoeken het meer in de rust en in het groen en verplaatsen zich eerder van stad naar platteland. Hoes: "Videobellen is makkelijker geworden. Je kunt je werk vanuit je huis doen."

Met name in de Betuwe ziet hij de huizenprijzen "idioot" omhooggaan, wat het voor lokale inwoners weer lastiger maakt een betaalbaar huis in de regio te vinden.

De afgelopen week lag het aantal transacties voor koopwoningen maar liefst 23% hoger dan het weekgemiddelde vóór de lockdown. De aanhoudende krapte op de woningmarkt en de lage rente zorgen hier waarschijnlijk voor, zegt Hoes.

Huurmarkt

Ook de huurmarkt heeft een enorme boost gekregen sinds de corona-uitbraak, omdat veel expats zijn vertrokken en huizen niet meer via Airbnb worden verhuurd vanwege het gebrek aan toeristen. In steden als Den haag en Amsterdam kwam de afgelopen twee maanden ongeveer 30 procent meer woningen op de huurmarkt dan vorig jaar rond deze tijd.

'Minister van Wonen'

Of dit zo blijft, is moeilijk te voorspellen. Met een nieuwe economische crisis in aantocht, hoopt Hoes dat er in het toekomstige kabinet een minister van Wonen komt om niet dezelfde fouten te maken als in de vorige recessie. Mede door gebrekkige regie vanuit de overheid viel de bouwsector toen helemaal stil. Dit voelt Nederland nog altijd met de huidige woningnood.

"We moeten echt anti-cyclisch gaan denken en blijven bouwen." De woningmarkt met alle partijen is een ingewikkelde markt, zegt Hoes. Daarbij ligt een belangrijke taak om goedkopere nieuwbouwhuizen te bouwen. "Laten we hopen dat er echt een minister van Wonen gaat komen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie