Economie
WNL

Boskalis-topman: kans is concreet dat wij uit Nederland vertrekken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boskalis-topman: kans is concreet dat wij uit Nederland vertrekken

Een van ‘s lands meest toonaangevende bedrijven - baggeraar Boskalis - heeft concrete plannen om met haar hoofdkantoor uit Nederland te vertrekken. "De balans maken we komend jaar op en die heeft voor Nederland geen forse beweging naar de positieve kant gemaakt", zei Boskalis-CEO Peter Berdowski in Sven Op 1.

Eerder deze week gooide de Boskalis-voorman een steen in de vijver, door in het Financieele Dagblad te reppen over het aanzien van ons land op het wereldtoneel. Dat bladdert af, vindt Berdowski. "Ik heb daarom de bestuurlijke verantwoordelijkheid om na te denken waar je het beste op je plek bent. Dat is altijd Nederland geweest, maar dat houden we nu serieus tegen het licht. Laat ik zeggen: de vlag hangt halfstok, maar is nog niet gestreken", zegt hij.

Nederlandse vestigingsklimaat

Volgens de voorman van de baggeraar is het ondernemersklimaat in ons land achteruit gegaan. "Dat zit hem in een aantal elementen. Met name in de nieuwe wet Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Wij zijn niet tegen verantwoord ondernemen. Ook niet tegen duurzaamheid. Maar wij krijgen als bedrijf een zorgplicht waaraan we niet kunnen voldoen. Het wordt voor Boskalis lastig om in die wet onze internationale activiteiten nog uit te voeren", aldus een bezorgde Berdowski.

In Den Haag nul op rekest

Daar komt dan nog bij dat ze in politiek Den Haag de telefoon niet opnemen. Berdowski: "Men wil niet met ons praten. De verantwoordelijk minister niet. De minister-president niet."

Het grootbedrijf wordt met de nek aangekeken en de Boskalis-topman vindt het moeilijk te begrijpen hoe dat is ontstaan. "Ik denk dat de WOO (Wet Open Overheid, red.) daar wel een rol in heeft gespeeld. Als een minister één op één met een CEO van het bedrijfsleven praat, dan roept dat vragen op. Soms zelfs Kamervragen. Ik denk dat daar een groot deel van het probleem zit."

Boskalis-topman Peter Berdowski (6 januari 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie