Binnenland
WNL

Bijna 60 procent van hulpverleners maakt elke maand agressie mee

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijna 60 procent van hulpverleners maakt elke maand agressie mee

92 procent van de hulpverleners maakte in 2022 agressie of geweld mee. Bijna 60 procent zelfs elke maand, elke week of dagelijks. Dat blijkt uit een peiling van beroepsorganisatie NU’91 in samenwerking met Het Misdaadbureau onder zo’n duizend zorgmedewerkers. Opvallend is dat slechts 11 procent aangifte deed.

Het Misdaadbureau

Gerelateerde podcast

Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Hulpverleners krijgen niet alleen verwensingen en (doods)bedreigingen naar het hoofd geslingerd, ook slaan, schoppen, spugen, bijten en ongewenst en hinderlijk filmen met camera komt regelmatig voor. De agressie komt in de meeste gevallen voort uit psychiatrische stoornissen, maar zorgmedewerkers noemen daarna het vaakst als aanleiding: onenigheid over het behandelplan, het gebruik van drank en drugs, coronaregels en lange wachttijden. 1 op de 10 hulpverleners geeft aan dat complottheorieën aanleiding vormden voor agressie.

Uit een andere peiling, waarvan de uitkomsten exclusief met Het Misdaadbureau zijn gedeeld, blijkt ook hoe zeer hulpverleners doelwit zijn. Beroepsvereniging V&VN Ambulancezorg peilde onder honderden ambulancemedewerkers wat zij meemaakten. Daaruit blijkt dat ongeveer tweederde van de ambulancemedewerkers in 2022 met een of meer geweldsincidenten te maken had. Dit najaar kwam het zogenoemde taakstrafverbod - het wetsvoorstel om het opleggen van alleen een taakstraf te verbieden voor mensen die geweld plegen tegen hulpverleners - niet door de Eerste Kamer. Mischa Knol, voorzitter van V&VN Ambulancezorg, is daar teleurgesteld over en hoopt dat dit alsnog gebeurt. “Hogere straffen zijn nodig.”

'Schokkend'

Voorzitter van NU'91 Stella Salden noemt de cijfers schokkend. “Bijna 80 procent van de zorgmedewerkers is het eens met de stelling dat agressie in 2022 is toegenomen en 95 procent vreest zelfs dat het de komende jaren nog erger zal worden. Het is de hoogste tijd dat er wordt ingegrepen. Buiten het feit dat er nu onveilige situaties zijn die zich herhalen, zijn er ook zorgprofessionals die hierdoor ziek thuis komen te zitten of het vak verlaten omdat ze zich niet meer veilig voelen in hun werkomgeving.”

Presentator en programmamaker Maaike Timmerman: “De cijfers zijn schokkend, maar de verhalen daarachter des te meer. Hulpverleners komen thuis met een gebroken kaak of met littekens voor het leven. Soms wordt er met hete vloeistof naar ze gegooid." In een aantal gevallen (7 procent) zochten agressievelingen online, op sociale media, naar informatie om de zorgverlener daarmee - vaak dreigend - te confronteren of ze probeerden online contact te zoeken. "Die agressie kan je dus zelfs thuis nog bereiken.”

Alle verhalen, cijfers en achtergronden zijn vrijdagavond 6 januari tussen 19u en 20u te horen op NPO Radio 1 bij Het Misdaadbureau.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie