Binnenland
WNL

Politievoorman Henk van Essen: handelaren in illegaal vuurwerk zijn wapenhandelaren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politievoorman Henk van Essen: handelaren in illegaal vuurwerk zijn wapenhandelaren

Korpschef Henk van Essen pleit ervoor illegale vuurwerkhandelaren voortaan te behandelen als wapenhandelaren. Hij wil dat ze worden berecht middels de wapenwet, zegt de politievoorman in Sven op 1.

Van Essen vindt het "bizar" dat de politie tijdens oud en nieuw moet opschalen om de orde te handhaven. "Het zou een feestelijk moment moeten zijn." Volgens de korpschef is de politie tijdens de afgelopen jaarwisseling "wederom geconfronteerd met heel zwaar vuurwerk. Dat is eigenlijk geen vuurwerk, het zijn explosieven".

"Het wordt hoogtijd dat wij illegale vuurwerkhandelaren niet als vuurwerkhandelaren typeren. Het zijn wat mij betreft wapenhandelaren", zegt Van Essen. "Ze horen op die manier aangepakt en afgestraft te worden." Hij wijst erop dat politiemensen tijdens de jaarwisseling gehoorschade hebben opgelopen door illegaal vuurwerk.

'Cobra vergelijkbaar met handgranaat'

De politie krijgt niet alleen tijdens de jaarwisseling te maken met illegaal vuurwerk, zegt Van Essen. "We worden er ook mee geconfronteerd in de georganiseerde criminaliteit en bij voetbalwedstrijden, als hooligans zich tegen ons keren." Hij benadrukt: "Wat mij betreft moet het stigma van illegale vuurwerkhandelaar eraf."

Hij wil dat illegale vuurwerkhandelaren worden berecht als wapenhandelaren. Nu worden ze gestraft op basis van de Wet op de economische delicten. Volgens Van Essen past hier de Wet op wapens en munitie. "Een cobra is vergelijkbaar met een handgranaat, dan moet je het ook op die manier bestraffen."

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie