Buitenland
WNL

Viroloog Koopmans: Europa moet één lijn trekken in coronamaatregelen voor inreizende Chinezen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Viroloog Koopmans: Europa moet één lijn trekken in coronamaatregelen voor inreizende Chinezen

Viroloog Marion Koopmans pleit ervoor dat Europa één lijn moet trekken in coronamaatregelen voor inreizende Chinezen. "We zien na drie jaar nog steeds elk land zelf wat doen. Dat zou niet meer moeten kunnen", zegt zij bij Sven op 1.

Dan rijst de vraag welke lijn van welk Europees land dan gevolgd moet worden. Die van Frankrijk, waarbij mensen uit China een negatieve test moeten overleggen voordat zij op een vlucht naar Europa stappen? Of het beleid dat in Nederland gevoerd wordt: een zelftest afnemen bij aankomst in het land is voldoende.

"Wil je instroom beperken dan moet je niet alleen op China focussen, want dit virus gaat wereldwijd rond. Inclusief Nederland", zegt Koopmans. "Kijk hiernaar met de vraag of wij er voldoende grip op hebben of dat het strenger moet." Als het strenger moet, kan Europa de maatregel van vooraf testen invoeren. "Maar dat is een beetje symboliek."

'Wij weten de situatie in China niet'

De viroloog vindt het belangrijker dat er meer zicht komt op wat er in China gebeurt. Bijvoorbeeld op wat de Chinezen allemaal monitoren en wat daar de resultaten van zijn. "Ik zou graag zien dat daar vanuit Europa op wordt aangedrongen. Dat is belangrijk, want wij weten feitelijk niet wat de situatie in China is."

Het gaat Koopmans er dan vooral om of er nieuwe varianten opduiken die meer aandacht vergen en hoe daar dan mee om te gaan. "Die combinatie, dat zou ik graag besproken willen zien. Doe als Europa gezamenlijk een oproep aan China: laat ons wat meer zien van wat er gebeurt."

Vooralsnog lijkt er in China vooral een omikronvariant te circuleren. Echter is de vraag, gezien de geringe informatie die China vrijgeeft, of dit wel klopt. "Dat is een terecht punt", stelt Koopmans. "Maar wij baseren dit op wat er wel gedeeld wordt. Dat is beperkt, maar alles wijst op varianten van omikron die wij hier ook hebben circuleren."

Vogelgriep

Naast corona is er nog een ander virus dat een opmars maakt: de vogelgriep. Een nieuwe ontwikkeling is dat dit virus nu ook zoogdieren kan infecteren, vertelt Koopmans. "Dat is een eerste stap." De vraag erna is of dit ook efficiënt gebeurt. "Dat is een stap die nodig is om te kijken of het virus ook besmettelijk wordt."

Vogelgriepexpert Thijs Kuiken waarschuwde al wel dat de vogelgriep in een aantal gevallen in Nederland is gesignaleerd. Bij onder andere dassen. Hij noemde dit het 'topje van de ijsberg'.

Daarom "pleiten wij voor een verscherpte surveillance voor deze virussen", voegt Koopmans toe. Want het zou zomaar kunnen dat een gevoelige gastheer het virus oploopt. Denk aan varkens. "We moeten goed kijken naar waar dit virus nog meer zit. Er zijn geen aanwijzingen dat het in varkens zit, maar het is ook niet iets waar wij heel intensief naar kijken. Dus daar pleiten wij voor."

Viroloog Marion Koopmans (4 januari 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie