Economie
NOS

Nog nooit stegen lonen zo hard als in 2022, maar inflatie steeg harder

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog nooit stegen lonen zo hard als in 2022, maar inflatie steeg harder

De cao-lonen zijn sinds 2008 niet zo hard gestegen als afgelopen jaar. Toch was die stijging lang niet genoeg om de inflatie te compenseren. Het afgelopen jaar stegen de cao-lonen met 3,2 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ron Steenkuijl is directielid van schoonmaakbedrijf ADG. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt hij waarom hij het belangrijk vindt dat zijn werknemers uit de schulden blijven en hoe hij probeert de schuldhulpverlening landelijk te verbeteren.

Werknemers in de knel

ADG is een bedrijf waar bijvoorbeeld schoonmaakbedrijven en zorgbedrijven onder vallen. Jaren geleden merkte Steenkuijl dat mensen die bij hem werkten financieel in de knel kwamen. "Wij vinden eigenlijk dat je als collectief bedrijfsleven schouder aan schouder moet staan om sociale problemen op te lossen."

Steenkuijl ging langs bij wethouders om te kijken waar de grote problemen liggen, en kwam erachter dat de schuldenproblematiek een belangrijk aspect is als het gaat om financiƫle gezondheid. "Toen ging ik kijken hoeveel van onze eigen medewerkers een loonbeslag had, en dat bleek meer dan tien procent te zijn. Dit is op veel plekken waar veel praktisch geschoolde mensen werken het geval."

Wat kun je daar dan als werkgever mee? "We hebben een digitale vrijwilliger bedacht en een app. Dat is een vrijwilliger die mensen online de weg wijst in de schuldhulpverlening. We wilden eigenlijk een soort landelijke snelweg vormgeven om mensen de weg te wijzen in die hulpverlening. En dat is eigenlijk wel gelukt."

Loonstijgingen

De inflatie was dit jaar zo'n 10 procent. Dat betekent dat werkenden er per saldo in 2022 ondanks de loonstijgingen op achteruit zijn gegaan. Zo'n groot verschil tussen inflatie en loonstijging heeft het CBS sinds de start van de metingen in 1973 niet gezien.

Vakbonden vinden dat de lonen sneller moeten stijgen. Ze krijgen daarbij steun van De Nederlandsche Bank, die zegt dat veel bedrijven genoeg winst maken om de lonen nog meer te kunnen verhogen. Volgens werkgeversvereniging AWVN zijn er voor 2023 in veel sectoren hogere loonsverhogingen afgesproken. De laatste maanden worden er afspraken gemaakt voor meer dan 6 procent meer loon. Daar profiteren lang niet alle sectoren van.

Voor 200.000 werkenden lijkt er voor dit jaar niet meer dan 2,5 procent meer loon in het vat te zitten, omdat de afspraken zijn gemaakt voordat de inflatie doorschoot naar meer dan 10 procent.

Nog nooit stegen lonen zo hard als in 2022, maar inflatie steeg harder

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie