Tegengestelde belangen tussen private-equityfonds KKR en opgekochte festivals
- Nieuws
- Tegengestelde belangen tussen private-equityfonds KKR en opgekochte festivals
1,3 miljard euro heeft KKR betaald voor tachtig Europese en Australische festivals. Henk Willem Smits schreef er een artikel over voor Follow the Money. Want deze durfinvesteerder KKR heeft tegenstrijdige idealen met een deel van de festivals die ze opkochten.
Video niet beschikbaar
KKR is een Amerikaans private-equityfonds en bracht de tachtig gekochte festivals onder in het bedrijf Superstruct. Henk Willem Smits kwam iets op het spoor toen het Britse Boiler Room - dat in januari werd overgenomen door Superstruct - zich openlijk distantieerde van de nieuwe eigenaar. Smits: "Boiler Room laat zich nogal voorstaan op solidariteit met de Palestijnen en KKR investeert in defensiebedrijven en in een groot datacentrum in Israël. Ook investeren ze in andere dingen die onethisch zijn volgens hen." De zoektocht van Smits was geopend.
Nederlandse festivals
De Zwarte Cross, DGTL en Awakenings zijn voorbeelden van festivals op Nederlandse bodem die nu onder Superstruct vallen. In het buitenland zijn grote festivals zoals Sziget, Defqon 1 en Sonar ook onderdeel van het bedrijf. De top van het private-equityfonds bestaat uit prominente leden van de Republikeinse partij van Donald Trump. Toen rees de vraag bij Smits: "Waarom zou een Amerikaanse durfinvesteerder in Europese festivals gaan zitten? Wat valt er voor hen mee te winnen?" Smits benaderde verschillende deskundigen, maar kreeg geen eenduidig antwoord. "De experts zijn er verdeeld over. Ze kunnen de achterkant van die festivals stroomlijnen, qua inkoop, tenten en decor. Daar zou dan het geld vandaan moeten komen. Maar het is nog de vraag of je daar 1,3 miljard euro winst mee gaat maken." Een andere verklaring is dat in de private-equitywereld het idee leeft dat mensen steeds meer hechten aan niet-tastbare zaken.
Gevoelig
Wat wel zeker is, is dat de KKR gevoelig ligt bij de organisatoren van sommige festivals. Er werden bijvoorbeeld al vijftien optredens geannuleerd bij festival Field Day. En het Britse Boiler Room nam al afstand van de nieuwe eigenaar. De normen en waarden van de festivalorganisatoren, zoals duurzaamheid en diversiteit, staan haaks op de visie van KKR. "De dancefestivals zijn bijvoorbeeld antikoloniaal en tegen verontreiniging van het milieu. En een deel van de artiesten vindt dat ook echt. Sommige zijn zelfs zo dapper om af te zeggen." Smits verwacht dat de prijzen op de festivals gaan stijgen en dat er steeds meer persoonlijke data wordt gevraagd.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.