Economie
VPRO

Tim 'S Jongers: 'Wij zetten mensen in armoede gigantisch onder druk'

foto: Peter van Beek
  1. Nieuwschevron right
  2. Tim 'S Jongers: 'Wij zetten mensen in armoede gigantisch onder druk'

In Het Marathoninterview sprak Maaike Schoon met Tim ’S Jongers. ’S Jongers ontworstelde zich aan een jeugd in armoede en onzekerheid en deed jarenlang buurtonderzoek naar wat er leeft bij mensen die in armoede leven. Armoede is volgens hem een van de meest fundamentele uitdagingen van onze samenleving. "Uiteindelijk wil iedereen hetzelfde: sociaaleconomische zekerheid," aldus ’S Jongers.

Tim 'S Jongers - Het Marathoninterview

Meer dan alleen geldgebruik

Armoede is meer dan alleen geldgebrek. Volgens S ‘Jongers wijst de wetenschap keer op keer uit dat het ook leidt tot stress, sociaal isolement en eenzaamheid. In gesprek met Maaike Schoon verwijst hij ook naar een oud onderzoek dat stelt dat armoede het IQ zou verlagen. Hoewel de bewijzen daarvoor volgens ’S Jongers schaars zijn, kan hij wel begrijpen waar die conclusie vandaan komt.

’S Jongers: "Ik heb zelf toen ook domme dingen gedaan. Omdat ik het niet wist, omdat ik het niet kon, omdat ik de bandbreedte niet had in mijn hoofd – en dan denk ik; boeit het nou of het IQ dan wel of niet daalt? Het gaat erom dat wij mensen gigantisch onder druk zetten en dat wij blijkbaar geen manier vinden om daar dan lucht aan te geven."

Luister alle VPRO Marathoninterviews

Een kerstcadeau van de VPRO en NPO Radio 1: sinds kort is het gehele archief van Het Marathoninterview te beluisteren in uw favoriete podcastapp. Ruim 30 jaar en 250 gesprekken. Fijne feestdagen!

'Het gesprek is eindelijk gaande'

Ondanks de groeiende problematiek van het moment is ’S Jongers blij om te zien dat het gesprek over armoede nu eindelijk gevoerd wordt. Volgens hem beginnen steeds meer mensen in te zien dat de gevolgen van de ongelijkheid in ons land disproportioneel zwaar zijn.

"Dat gesprek is gaande, en daar haal ik hoop uit", vertelt ’S Jongers. "Uiteindelijk gaat het erom dat we op een analytische manier machtsstructuren bevragen – en als we dat goed doen, en als we een goed constructief gesprek hebben met zijn allen, dan heb ik hoop dat er echt wel iets gaat veranderen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Marathoninterview

Een traditie sinds 1986: gerenommeerde interviewers en even zo beroemde (of beruchte) gasten laten zich drie uur lang opsluiten in een studio. Om met elkaar te praten over leven, werk en alles dat daaraan voorbij gaat. Verhalen die dichterbij komen dan de waan van de dag ons meestal toelaat. Alle gesprekken zijn terug te luisteren in alle bekende podcastapps.

Ster advertentie
Ster advertentie