Naar homepage
Economie

Nieuwe eigenaren HEMA: Jumbo en Nederlands investeringsfonds Parcom

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe eigenaren HEMA: Jumbo en Nederlands investeringsfonds Parcom

HEMA krijgt definitief twee nieuwe eigenaren. Het is de eigenaren van Jumbo, de familie Van Eerd, en het Nederlandse investeringsfonds Parcom gelukt om banken mee te laten werken met de overname.

De rol van de banken was cruciaal bij de overname. Zij moesten geld op tafel leggen om de deal rond te kunnen krijgen. ABN Amro, ING en Rabobank nemen nu gezamenlijk de schulden over van de huidige schuldeisers van het warenhuis.

"Het is geen makkelijke deal. Financieel mogen de nieuwe eigenaren flink aan de bak met de overname", zegt economie-verslaggever Nik Wouters in het NOS Radio 1 Journaal.

Daardoor daalt de rentelast en is het warenhuis niet meer afhankelijk van de internationale schuldeisers. Die kregen het concern deze zomer in handen, toen toenmalige eigenaar Marcel Boekhoorn er met de schuldeisers niet uitkwam.

De aankondiging van de overname komt op de eerste dag dat de winkels van HEMA in Nederland gesloten zijn vanwege de lockdown. Twee dagen lang bleven de winkels tijdens de lockdown open en werden er alleen essentiële producten verkocht. Gisteren scherpte het kabinet de regels aan en daarom zijn de winkels alsnog dicht.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie