Economie
EO

Na Russisch gas dreigt nieuwe afhankelijkheid: 'We moeten agressiever op zoek naar grondstoffen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Na Russisch gas dreigt nieuwe afhankelijkheid: 'We moeten agressiever op zoek naar grondstoffen'

Europa wil voor de energievoorziening minder afhankelijk worden van Rusland, maar hierdoor ligt een nieuwe afhankelijkheid op de loer. Daarvoor waarschuwde EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell vandaag. Toch wil VVD-Europarlementariër Jan Huitema liever vandaag dan morgen van het Russische gas af: "We moeten kijken hoe we minder afhankelijk en meer zelfvoorzienend kunnen worden", zegt hij in Geld of je Leven.

EU snel fossielvrij? 'Nieuwe afhankelijkheid ligt op de loer'

Als het aan Huitema had gelegen was de Europese Unie veel eerder begonnen met het onafhankelijk worden van Rusland. Niet alleen voor energie, maar ook voor de import van andere grondstoffen. Alleen al voor de productie van paracetamol is de EU volledig afhankelijk van China. "Er is maar een fabriek die de essentiële onderdelen van paracetamol maakt. Die staat in China", aldus Huitema.

Ook René Kleijn, Universitair docent Industriële Ecologie, is van mening dat Europa te afhankelijk van andere landen is voor haar grondstoffen. Zo heeft de oorlog in Oekraïne duidelijk gemaakt dat we voor de productie van nikkel afhankelijk zijn van Rusland. "Na de inval in Oekraïne zijn de prijzen zo hard gestegen dat de handel compleet stilviel. Hierdoor ontstond er totale paniek op de markt", zegt hij.

'Smeed bondgenootschappen'

Hoe dan wel? Huitema stelt dat er bondgenootschappen gesmeed moeten worden. "We moeten niet de illusie hebben dat we het als Europese Unie alleen gaan redden in deze wereld. We kunnen niet afwachten en stil blijven staan. We moeten net als China een strategie hebben en veel agressiever zijn, zodat ook wij toegang hebben tot essentiële grondstoffen die er in de wereld zijn", aldus de VVD -Europarlementariër. Zelf denkt hij aan de Verenigde Staten of Afrika als bondgenoot.

Kleijn denkt niet dat we helemaal onafhankelijk hoeven te worden. "Duitsland kan een substantieel deel van het lithium dat wij nodig hebben voor batterijen leveren. Daar is een fabriek gestart die klimaatneutraal ondergronds lithium kan winnen", zegt hij.

Circulaire economie

Huitema is ook van mening dat er naar andere oplossingen gekeken moet worden. Hij denkt bijvoorbeeld aan een circulaire economie. Hierdoor zouden er veel minder primaire grondstoffen nodig zijn, als de grondstoffen die al in omloop zijn veel beter gebruikt worden. "Het is schrikbarend om te zien hoe weinig grondstoffen op een goede manier gerecycled worden."

Toch denkt Kleijn dat het te lang gaat duren voordat recyclen effect heeft. "Eerst is een opbouwfase nodig waarbij veel meer grondstoffen de economie worden ingepompt. Recycling kan pas substantieel een bijdrage leveren vanaf 2035 of zelfs 2040", aldus de docent Industriële Ecologie.

Ster advertentie
Ster advertentie