Economie
NOS

EU akkoord over boycot grootste deel Russische olie

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. EU akkoord over boycot grootste deel Russische olie

De EU-lidstaten hebben een politiek akkoord bereikt over een invoerverbod van Russische aardolie die over zee naar de EU wordt aangevoerd. In het NOS Radio 1 Journaal spreekt correspondent Kysia Hekster premier Rutte.

De boycot betreft meer dan twee derde van alle olie die Rusland naar de EU exporteert. Via pijpleidingen kan voorlopig nog wel Russische olie worden ingevoerd. Premier Rutte is blij dat het akkoord er is, zegt hij. "Aan het begin van de avond was ik nog helemaal niet hoopvol."

Pijpleidingen

Hongarije, Tsjechië en Slowakije blijven nog wel Russische olie via pijpleidingen krijgen. Die olie moet dan wel in eigen land gebruikt worden. De landen zijn zeer afhankelijk van Russische olie en hebben verouderde raffinaderijen die nog moeten worden omgebouwd, zegt Rutte. "Ze mogen de olie niet gebruiken om geld mee te verdienen."

Ook Duitsland en Polen willen dit jaar nog gebruikmaken van de pijplijnolie. Uiteindelijk moet een Europese boycot 80 tot 90 procent van de Russische olie raken, zegt Rutte.

Andere sancties

De overeenstemming over de olieboycot maakt ook de weg vrij voor sancties die de Europese Commissie eerder had voorgesteld. Zo wordt Ruslands grootste bank, Sberbank, afgesloten van het internationale betalingssysteem Swift. Verder gaat de EU drie Russische staatszenders weren en krijgen individuen die "verantwoordelijk zijn voor oorlogsmisdaden in Oekraïne" sancties opgelegd, aldus EU-voorzitter Michel.

r1jn olie

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie