Economie
KRO-NCRV

Ondernemers in crisis: 'Ieder bedrijf heeft recht op hulp'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ondernemers in crisis: 'Ieder bedrijf heeft recht op hulp'

Reza heeft een stomerij en krijgt normaal veel opdrachten van hotels en cateraars. "Sinds gisteren heb ik niks, nul uren omzet meer." Komt hij in aanmerking voor financiële hulp van de overheid? Hans Biesheuvel van ondernemersorganisatie ONL geeft antwoord in Spraakmakers.

De afgelopen dagen is Biesheuvel van ONL voor Ondernemers hard bezig geweest te lobbyen voor maatregelen voor ondernemers. Die zijn er gekomen. Gisteren presenteerde de ministers van Financiën, Economische Zaken en Sociale Zaken een noodpakket van tientallen miljarden euro’s om Nederlandse bedrijven en werknemers te beschermen tegen de coronacrisis.

'Ieder bedrijf heeft recht op hulp'

"Iedere onderneming, ieder bedrijf heeft recht op het noodpakket", aldus Biesheuvel. Dat betekent onder andere dat de uitstel van belastingen en 90 procent van de loonkosten worden overgenomen door de overheid.

"Dit kan worden gedaan met een eenvoudige aanvraag en wordt gehonoreerd", daar hoef je volgens Biesheuvel niet veel voor te doen.

Hoe?

Hoe je dat precies moet aanvragen wordt de komende dagen duidelijk. "In Den Haag zetten ze nu alles op alles om de uitvoering voor elkaar te krijgen", aldus Biesheuvel.

Hij verwacht hier in de komende uren, uiterlijk morgen meer informatie over. "Maar wij hebben heel duidelijk begrepen dat ieder bedrijf recht heeft om hulp."

Noodloket

Waar dhr. Reza normaal voor uitstel van belastingen bij De Belastingdienst moet zijn, bij de gemeente aan moet kloppen voor de lokale OZB belasting en bij het UWV voor werktijdverkorting, wordt er nu gewerkt aan één loket.

"Er komt een noodloket voor aanmelding." Volgens Biesheuvel is het nu zorg dat we allemaal eensgezind achter de maatregelen van het kabinet gaan staan, maar moeten we de overheid even tijd geven om dit snel op poten te zetten.

Corona-spreekuur

Deze en meer vragen kwamen vandaag aan bod in het corona-spreekuur. Hierin beantwoorden experts vragen van luisteraars over het coronavirus en de maatregelen van het kabinet. Heeft u zelf een corona-gerelateerde vraag? Mail de redactie via spraakmakers@kro-ncrv.nl of word lid van de Spraakmakers Community.

Ster advertentie
Ster advertentie